Παρασκευή 10 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναμπουμπούλα και κόντρες στη σοσιαλδημοκρατία

Τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο νέο διεθνές σοσιαλδημοκρατικό δίκτυο που θα φέρει τον τίτλο «Προοδευτική Συμμαχία», ανήγγειλε χτες ο Ευ. Βενιζέλος, που θα παραστεί στις 22 Μάη σε διάσκεψη στη Λειψία της Γερμανίας, στα πλαίσια της οποίας θα γίνει η επίσημη υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης. Τη διάσκεψη διοργανώνει το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD με αφορμή τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του και επίτιμος προσκεκλημένος θα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ.

Η συγκρότηση του νέου φορέα -λειτουργεί «άτυπα» από το Δεκέμβρη του 2012-, αντανακλά τη διαμάχη που μαίνεται στο εσωτερικό της σοσιαλδημοκρατίας για το πώς θα ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία στην αστική διαχείριση και συνδέεται με τα ιδιαίτερα συμφέροντα μερίδων της πλουτοκρατίας που υπερασπίζεται κάθε κόμμα στη χώρα του. Κύκλοι του Γ. Παπανδρέου, που είναι πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», διέρρεαν προχτές ότι η κόντρα αφορά την επιθυμία του SPD να κυριαρχήσει στο χώρο και να διευκολύνει έτσι τη μετεκλογική συνεργασία με τους χριστιανοδημοκράτες.

Ο νέος φορέας αποτελεί πρωτοβουλία των Γερμανών και Γάλλων σοσιαλδημοκρατών, την οποία ακολούθησαν και άλλα κόμματα, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και αλλού. Στην ομιλία του χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην ίδρυση της «Προοδευτικής Συμμαχίας», υποστήριξε ότι «γίνεται όχι ως υποκατάστατο άλλου διεθνούς θεσμού, αλλά ως νέου χώρου προκειμένου να συνεργαστούν τα κόμματα με οργανώσεις, διεθνείς οργανισμούς και κόμματα που δεν αυτοχαρακτηρίζονται ως σοσιαλιστικά, γιατί σε ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, αυτό δε σημαίνει τίποτα σε σχέση με τη διάκριση μεταξύ συντηρητικής και προοπτικής αντίληψης για την πολιτική». Σημείωσε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στο νέο δίκτυο γιατί είναι απόφαση του «να μετέχει στο κεντρικό ρεύμα των ευρωπαϊκών εξελίξεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ