Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
«Δημοκρατία» η... οπισθοδρόμηση

Χαιρέτισε την ευρύτερη συναίνεση στην αναθεώρηση χτες ο πρωθυπουργός

Η προσπάθεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας τη συνταγματική αναθεώρηση σαν βήμα προς τη δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος, χαρακτήρισαν τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κωσταντινου Σημίτη στη Βουλή. Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η αναφορά τους στην ανάγκη για ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του, λέγοντας ότι «επιθυμώ να χαιρετίσω ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις διατάξεις φαίνεται να συγκεντρώνουν ευρύτερες πλειοψηφίες», αναφερόμενος ουσιαστικά στη συναίνεση που παρείχε η Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις κεντρικές επιδιώξεις που είχε η κυβέρνηση στα πλαίσια της Συνταγματικής Αναθεώρησης τόνισε ότι «επιδιώξαμε πρώτα από όλα τη διεύρυνση και επαύξηση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων», καθώς και ότι «επιδιώξαμε την ανανέωση της δημοκρατίας και τον εκσυχρονισμο των θεσμών. Ο πολίτης να είναι πιο κοντά στη διαμόρφωση των αποφάσεων της εξουσίας».

Επιχειρώντας να στηρίξει τον παραπάνω ισχυρισμό ο Κώστας Σημίτης εστίασε την ομιλία του στα έξης σημεία:

Επιχείρησε να παρουσιάσει ως ουσιαστικές δημοκρατικές τομές και μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού ελέγχου τις περίφημες «ανεξάρτητες αρχές». Οπως είπε νέοι θεσμοί σε αυτή την κατεύθυνση είναι «ο Συνήγορος του Πολίτη, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το ΑΣΕΠ, και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα», πρόσθεσε μάλιστα ότι «η συνταγματική θωράκισή τους θα δείξει με ανάγλυφο τρόπο τη σημασία τους για την εγγύηση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και γενικότερα για την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών μας».

Παράλληλα, επιδιώκει να υποστηρίξει ότι επιλύεται συνταγματικά το πρόβλημα της διαφάνειας στα ΜΜΕ, λέγοντας πως «στα άρθρα 14 και 15 διασφαλίζονται η δημοσιότητα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στα οικονομικά και στα μέσα χρηματοδότησης των ΜΜΕ, ενώ η διαφάνεια και η πολυφωνία στην ενημέρωση αναγορεύονται σε συνταγματικούς κανόνες». Οσον άφορα τα πολιτειακά θέματα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αναβάθμιση της θέσης του βουλευτή, αλλά και για αποδοτικότερη ενασχόληση της Ολομέλειας της Βουλής με τα κορυφαία και μεγάλα πολιτικά ζητήματα», σημειώνοντας πως «η λαϊκή αντιπροσωπεία αναβαθμίζεται με την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της ολομέλειας και των επιτροπών, την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στα τμήματα θερινών διακοπών και τις νέες δυνατότητες που αναγνωρίζονται στους βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις εργασίες του Κοινοβουλίου».

Ενα παράδοξα μεγάλο μέρος της ομιλίας του Κ. Σημίτη αναλώθηκε στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου εγκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως «η εμμονή της ΝΔ, να μη συμπράξει στην αναθεώρηση του άρθρου 32 είναι ανεξήγητη και αδικαιολόγητη. Η απειλή(;) της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, για να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας δε λειτουργεί με τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η σύνθεση απόψεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ