Σάββατο 11 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις και πιέσεις εκατέρωθεν

Από τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας
Από τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης ενός κοινού πλαισίου δράσης στη Συρία με γνώμονα ό,τι συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, στις αρχές της εβδομάδας: Την έναρξη διαδικασίας πολιτικής μετάβασης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, η οποία θα επισημοποιηθεί ως προς τις αρχές της μέσα από μια διεθνή σύνοδο για το ζήτημα πιθανότατα μέχρι τα τέλη του μήνα. Στη Μόσχα, μετά τον Τζον Κέρι, έφτασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επρόκειτο, αργότερα χτες, να συναντηθεί με τη ρωσική ηγεσία και να συζητήσει κυρίως τις εξελίξεις στη Συρία, με δεδομένες τις αλλεπάλληλες «κρούσεις» της Βρετανίας για εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών.

Η αμερικανική ηγεσία εξέφραζε, για άλλη μια φορά, την απροθυμία της ν' αναλάβει άμεση και δυναμική στρατιωτική δράση στη Συρία, εκφράζοντας, ουσιαστικά ασχέτως δηλώσεων, τη διάθεση που επικρατεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στην ηγεσία των περισσότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι οποίες, παρά το ότι στηρίζουν απροκάλυπτα τους αντικαθεστωτικούς, ταυτόχρονα αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και τις σοβαρές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή από μια άμεση στρατιωτική εμπλοκή που πιθανότατα δε θα ικανοποιήσει ούτε τα δικά τους συμφέροντα τελικά. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωνε στο περιοδικό «Ρόλινγκ Στόουν», ότι η ηγεσία Ομπάμα δε θέλει να κάνει το λάθος των προκατόχων της και «να τα τινάξει όλα στον αέρα» μιλώντας για απαγορευμένα όπλα, που, στη συνέχεια, θα αποδειχτεί ότι δεν υπήρξαν ποτέ και κατέληγε λέγοντας ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για να αποκατασταθεί η εικόνα των ΗΠΑ στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο μετά την εισβολή και κατοχή στο Ιράκ.

Αναλόγου περιεχομένου ήταν και δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Τσακ Χέιγκελ τόνισε ότι αν και η στρατιωτική επιλογή παραμένει στο «τραπέζι», στην περίπτωση της Συρίας η λύση, πραγματικά, μπορεί να είναι μόνο πολιτική και όχι στρατιωτική. Επίσης, ο Χέιγκελ προχώρησε και σε μια δήλωση που έκανε εντύπωση, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «θα στηρίξουν τις αλλαγές στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού που γίνονται στην περιοχή αλλά χωρίς να παραγνωρίζουν τους περιορισμούς και τα όρια της αμερικανικής ισχύος». Παραδέχτηκε δε ότι πλέον οι συγκρούσεις στη Συρία έχουν αρχίσει να λαμβάνουν περισσότερο θρησκευτικά χαρακτηριστικά και ότι ο κίνδυνος για διαμελισμό της χώρας, με συνέπειες για όλη την περιοχή, είναι πολύ μεγάλος.

Υψηλοί τόνοι από Ερντογάν και Νασράλαχ

Οι δηλώσεις Μπάιντεν και Χέιγκελ ήρθαν ενώ εντείνονται οι λεκτικές πιέσεις τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και εκτός, από συμμάχους των αντικαθεστωτικών, όπως η Τουρκία, να κλιμακωθούν οι δράσεις κατά της συριακής ηγεσίας. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι ο συριακός στρατός έχει κάνει χρήση χημικών όπλων, χωρίς να φέρει καμία σχετική απόδειξη ούτε καν από τα ιατρικά συνεργεία που η Τουρκία έχει στείλει, τις τελευταίες μέρες, στα σύνορα για να εξετάσουν τους Σύρους πρόσφυγες που εισέρχονται στο έδαφός της για το κατά πόσο έχουν στο αίμα τους ίχνη χημικών όπλων. Επιπλέον, ο Ερντογάν επανέφερε και την πρόταση για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, κάτι που έχει διατυπώσει επανειλημμένως και στο παρελθόν.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο θόρυβος που προκάλεσε ο ηγέτης της σιιτικής λιβανικής «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, δηλώνοντας ότι η Συρία «θα προμηθεύσει» την οργάνωσή του με όπλα υψηλής τεχνολογίας που θα αλλάξουν «την ισορροπία δυνάμεων με το Ισραήλ», αλλά και ότι η «Χεζμπολάχ θα συμμετάσχει στο ν' ανοίξει το μέτωπο κατά του Ισραήλ από τα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν». Οι δηλώσεις αυτές αξιοποιήθηκαν άμεσα από την ισραηλινή πλευρά για να «αποδείξει» το αληθές των ισχυρισμών ότι τα πλήγματα που έγιναν επί συριακού εδάφους είχαν στόχο φορτία εξελιγμένων όπλων προς τη «Χεζμπολάχ». Η δε συριακή ηγεσία δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις Νασράλαχ, απλώς προειδοποιεί ότι στο επόμενο ισραηλινό πλήγμα θα είναι «άμεση η συριακή απάντηση».

Τέλος, μετά και από την τελευταία απαγωγή τεσσάρων Φιλιππινέζων κυανοκράνων στα υψώματα του Γκολάν από αγνώστους ενόπλους, ο Φιλιππινέζος υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα αποχώρησης των συμπατριωτών του από τη δύναμη του ΟΗΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι αιματηροί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι... (2016-06-09 00:00:00.0)
Περισσότερα όπλα και επιδρομές ζητά η ιρακινή ηγεσία (2014-12-10 00:00:00.0)
Δολοφονία διοικητή της «Χεζμπολάχ» (2013-12-05 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται με ανταγωνισμούς η επέμβαση (2013-06-01 00:00:00.0)
Και πάλι η προπαγάνδα περί «χημικών όπλων» (2013-04-26 00:00:00.0)
Εμφάνιση - «μήνυμα ισχύος» του Νασράλαχ (2011-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ