Σάββατο 11 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Συνεχίζεται η τραγωδία με περισσότερους από 1.000 νεκρούς

Χτες αναμενόταν να τερματιστούν οι έρευνες για επιζώντες στα ερείπια
Χτες αναμενόταν να τερματιστούν οι έρευνες για επιζώντες στα ερείπια
ΝΤΑΚΑ.--

Ξεπερνούν τους 1.021 οι νεκροί στο κτίριο «Ράνα Πλάζα», στην περιοχή Σαβάρ του Μπαγκλαντές, που κατέρρευσε στις 24 Απρίλη, λόγω σοβαρών παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας και την εγκληματική αδιαφορία παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις που προμήνυαν την τραγική κατάληξη. Μία αισιόδοξη νότα αποτέλεσε η γυναίκα που βρέθηκε ζωντανή στα ερείπια, 17 μέρες μετά, αναπτερώνοντας το ηθικό μετά την τραγωδία. Στο οκταώροφο κτίριο που κατέρρευσε, στο οποίο λειτουργούσαν πέντε εργοστάσια ρούχων, την ώρα της κατάρρευσης βρίσκονταν περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, που αποτελούν κυρίως τους εργάτες των εργοστασίων φασόν. Στις 2.500 ανέρχονται οι τραυματίες. Σύμφωνα με τις αρχές από τα θύματα έχουν αναγνωριστεί μόλις 650, καθώς όσο περνούν οι μέρες προχωρά η αποσύνθεση, καθιστώντας την αναγνώριση δυνατή μόνο μέσω DNA ή προσωπικών αντικειμένων που μαρτυρούν την ταυτότητα των θυμάτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες των συνεργείων που δουλεύουν στα συντρίμμια και αναφέρουν ότι κάθε φορά που μετακινούν μπάζα βρίσκουν νέα θύματα, τα οποία μεταφέρονται σε γειτονικό σχολικό κτίριο, προκειμένου να αναγνωριστούν - αν αυτό είναι δυνατό - από τους συγγενείς τους.

Χτες αναμενόταν να τερματιστούν οι έρευνες, καθώς για λόγους δημόσιας υγείας κατέστη απαραίτητο να ξεκινήσει το καθάρισμα του χώρου, με τις μπουλντόζες να ετοιμάζονται να σαρώσουν ερείπια και νεκρούς που δε θα γίνουν ποτέ γνωστοί... Το πλέον πολύνεκρο έγκλημα στην ιστορία της υφαντουργίας του Μπαγκλαντές, αλλά και από τα πιο αιματηρά του αιώνα στην παγκόσμια βιομηχανία, θα συνεχίζει να στοιχειώνει...

Οι αρχές προχώρησαν σε σειρά συλλήψεων με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ενώ οι εργάτες της βιομηχανίας του φασόν στις κινητοποιήσεις τους απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία με καταδίκη σε θάνατο του ιδιοκτήτη του «Ράνα Πλάζα», Μοχάμεντ Σόχελ Ράνα. Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μετά την κατάρρευση για τη διαπίστωση των αιτίων βρέθηκε ότι στο κτίριο λειτουργούσαν -παραβιάζοντας τους κανόνες ασφαλείας- τέσσερις τεράστιες γεννήτριες, οι οποίες βρίσκονταν στους πάνω ορόφους, με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρές πιέσεις στο κτίριο, το οποίο είχε σοβαρές κατασκευαστικές ατέλειες, συμβάλλοντας στην κατάρρευση.

Το μέγεθος της τραγωδίας από το νέο εργοδοτικό έγκλημα, στα εργοστάσια φασόν του Μπαγκλαντές, όπου θυσιάστηκαν στο όνομα της μεγιστοποίησης του κέρδους περισσότερες από 1.000 ζωές, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων και θορύβησε τις πολυεθνικές που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα κάτεργα, με αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση για ελέγχους. Σε πρώτη αντίδραση έκλεισαν 18 εργοστάσια -σε σύνολο 4.500 και πλέον βιομηχανικών μονάδων υφαντουργίας- ενώ δόθηκαν υποσχέσεις για σκλήρυνση των μέτρων, ωστόσο η νέα πυρκαγιά την Πέμπτη σε άλλο εργοστάσιο φασόν, με νέους νεκρούς, απέδειξε πως όλα αυτά ήταν περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους απέναντι στις αντιδράσεις, παρά ουσιαστικές κινήσεις για την προστασία των εργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ