Σάββατο 11 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Οι πρόεδροι Σλοβενίας και Κροατίας, Μπορούτ Παχόρ και Ιβο Γιοσίποβιτς, υπέγραψαν στην πρωτεύουσα της Κροατίας διακήρυξη για την ενίσχυση των διμερών φιλικών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση χρημάτων από εταιρεία οδοποιίας απήγγειλαν χτες οι σερβικές εισαγγελικές αρχές σε βάρος του πλουσιότερου ανθρώπου στη Σερβία, του πολυεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της εταιρείας «Delta Holding» Μίροσλαβ Μίσκοβιτς, το γιο του Μάρκο Μίσκοβιτς και άλλους εννιά. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 10ετούς διάρκειας...

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.-- Εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Κορέας απέρριψε ενδεχόμενο τριμερούς διάσκεψης κορυφής ανάμεσα σε Ουάσιγκτον - Σεούλ - Πιονγιάνγκ χαρακτηρίζοντας το πρόσφατο ταξίδι της Νοτιοκορεάτισσας Προέδρου Παρκ Γκέουν Χίε στην Ουάσιγκτον «ποταπή, συκοφαντική επίσκεψη για να ευχαριστήσει τον αφέντη της». Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ωστόσο ότι η βορειοκορεατική πλευρά θα περιμένει «με υπομονή» τυχόν αλλαγές στην πολιτική της Σεούλ, ενώ στην Κορεατική Χερσόνησο αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο η άφιξη του πυρηνικού αεροπλανοφόρου «USS Nimitz»...

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των λιβανικών πολιτικών δυνάμεων για την κατάληξη σε ένα νέο εκλογικό νόμο ενόψει των εκλογών της 16ης Ιουνίου. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες, δε διαφαίνεται συναίνεση επί του θέματος, αν και η πλειοψηφία συμφωνεί στην υιοθέτηση ενός νόμου που θα βασίζεται στις θρησκευτικές σέχτες όπως και αυτός που ισχύει από το 1960 αλλά θα αφήνει κατά μέρος την απλή αναλογική, διαιωνίζοντας τις συνθήκες τεχνητού διχασμού του λιβανικού λαού με γνώμονα τη θρησκεία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ανακάλεσε τον πρέσβη της από την Κύπρο η ιρανική κυβέρνηση μετά από την εκδοχή Ιρανού υπηκόου από τη Μεγαλόνησο στις ΗΠΑ ως υπόπτου για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν. Οι κυπριακές αρχές υποστηρίζουν ότι η έκδοση έγινε αφού εξαντλήθηκαν όλα τα ένδικα μέσα.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία και στην Κολομβία και με μία στάση στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο, θα πραγματοποιήσει την επόμενη βδομάδα ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Τις έντονες αντιδράσεις και επιφυλάξεις κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν στη Σλοβενία οι προχτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Αλένκα Μπράτουσεκ για την κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιούλη, στο 22% από το 20% που είναι σήμερα. Αντίθετα, θετική στάση επιφύλαξαν τα αστικά κόμματα απέναντι στο μπαράζ γρήγορων ιδιωτικοποιήσεων 15 δημόσιων εταιρειών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας καθώς προσδοκούν κέρδη για τα «αφεντικά» τους, δηλαδή το ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια...

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Μετά την Ισπανία και στην έτερη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου καταγράφονται εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας, καθώς το ποσοστό για το πρώτο τρίμηνο του 2013 έφτασε σε νέο ρεκόρ, στο 17,7% του οικονομικά ενεργά πληθυσμού.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Η υπογραφή σειράς συμφωνιών ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, υδρογονανθράκων και τροφίμων μεταξύ άλλων, ήταν το βασικό θέμα της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο στη Βραζιλία, στο πλαίσιο της περιοδείας που ξεκίνησε τη Δευτέρα στις χώρες της Κοινής Αγοράς του Νότου - Mercosur.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-- Προβληματισμό προκαλεί σε Ρώσους και Αμερικανούς ειδικούς η χτεσινή διαρροή αμμωνίας σε ένα από τα συστήματα ψύξης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ), που είχε ήδη παρουσιάσει βλάβη στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη.Οι ειδικοί ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για την επίλυση του προβλήματος που χαρακτηρίστηκε από τον επικεφαλής του ρωσικού τμήματος του ΔΔΣ Βλαντίμιρ Σολόβιεφ «πολύ σοβαρή ανωμαλία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ