Κυριακή 12 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μείον 90.000 θέσεις εργασίας!

Πάγια προπαγανδιστική πολιτική των κυβερνώντων, που παίρνουν αντιδραστικά μέτρα, είναι να επικαλούνται το κοινό όφελος που θα προκύψει δήθεν από αυτά. Ετσι, μπορεί να τσαλαπατούν εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά με τον πλέον προκλητικό τρόπο μιλάνε για την επερχόμενη ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και άλλα παραμύθια, που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν εργαζόμενοι που τα ανέχονται και τα πιστεύουν.

Τα επίσημα στοιχεία, για παράδειγμα, στον κλάδο του εμπορίου, δείχνουν ότι υπάρχει μια συνεχής, συστηματική και χωρίς διακοπή πορεία χειροτέρευσης της θέσης των εργαζομένων. Στο εμπόριο, που πέρσι καταγράφηκαν τουλάχιστον 90.000 επίσημες απολύσεις, ενώ υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες υποχρεωτικές μετατροπές συμβάσεων από 8ωρη εργασία σε ελαστική απασχόληση. Το αποτέλεσμα είναι όλο και πιο σπάνια συναντά κανείς εργαζόμενους με πλήρες ωράριο και κανονικό μισθό.

Την περίοδο, μάλιστα, που διανύουμε τώρα, αποκτά μαζικό χαρακτήρα το φαινόμενο των εκβιαστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις δεκάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων. Ειδικά στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ τείνει να γίνει καθεστώς ο εκβιασμός του εργοδότη προς εργαζόμενους που εργάζονται 8ωρο με 600 ευρώ το μήνα, να δηλώσουν παραίτηση και να επαναπροσληφθούν ως 4ωρίτες με 250 ευρώ το μήνα!!!

Κατά τα άλλα, σύμφωνα και με στοιχεία της ΕΣΕΕ, για πρώτη φορά μετά το 1999, η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από 700.000 θέσεις εργασίας, ενώ το 43% των μεγάλων επιχειρήσεων εξακολουθούν να απειλούν ότι θα κάνουν κι άλλες απολύσεις μέσα στη χρονιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ