Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΕ και ΝΑΤΟ οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Μέχρι τον Ιούνη θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα το Επιτελείο του ευρωστρατού, που το 2003 θα διαθέτει 60.000 στρατιώτες

Ως δύο όψεις του αυτού νομίσματος, χαρακτήρισε, με δηλώσεις του χθες από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, την «ευρωπαϊκή αμυντική ταυτότητα εντός του ΝΑΤΟ» και την «Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε: «Θα ήθελα να κάνω σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας είναι συμπληρωματική της αμυντικής ικανότητας που διασφαλίζει το ΝΑΤΟ για όλα τα μέλη του. Η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας εντός του ΝΑΤΟ, όπως έχει αποφασιστεί και αποτελεί πάγια πολιτική του, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, παράλληλα, η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι, ουσιαστικά, οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Επομένως, νομίζω ότι δε στέκεται καμιά δυσπιστία και καμιά μεμψιμοιρία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει το γρηγορότερο δυνατό και να αποκτήσει την αμυντική ικανότητά της, την ικανότητά της να έχει συμβολή στην υλοποίηση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας με δικές της δυνάμεις».

Το βασικό θέμα που πρόβαλε μέσα από τις εργασίες της συνόδου, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, είναι «η ανάγκη ενδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, αξιοποιώντας τα μέσα που διέθεσαν ήδη, τόσο όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και οι τρίτες χώρες, δηλαδή, είτε αυτές που είναι υποψήφιες, είτε αυτές που είναι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε μέχρι το 2003, πραγματικά, να ολοκληρωθεί η στρατιωτική και επιχειρησιακή ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παρεμβαίνει σε θέματα ασφάλειας και άμυνας».

Για να προσθέσει ότι «ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι απαραίτητος στην αντιμετώπιση των υπαρκτών κρίσεων στην περιοχή μας». Και αναφέρθηκε στα Σκόπια, στο Κόσσοβο και τη Μέση Ανατολή. Ως προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, έθεσε την ολοκλήρωση της στρατιωτικής δομής, του στρατιωτικού επιτελείου και της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα ζητήματα αυτά, όπως είπε, συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες και, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του προεδρεύοντος Σουηδού υπουργού Αμυνας, μέχρι τον Ιούνιο θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα αυτή η στρατιωτική και επιτελική δομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος είναι, «να πετύχουμε το στόχο που έθεσε η Σύνοδος του Ελσίνκι, τη δημιουργία δηλαδή, μέχρι το 2003, επιχειρησιακής μονάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ύψους 60 χιλιάδων στρατιωτών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βλέπει συγκρούσεις «υψηλής έντασης» και ετοιμάζει «μάχιμες δυνάμεις» (2017-03-17 00:00:00.0)
Ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΕ (2003-01-08 00:00:00.0)
Είκοσι δισ. το χρόνο θα μας στοιχίζει ο «ευρωστρατός» (2000-11-24 00:00:00.0)
Πολεμική μηχανή... ταχείας επέμβασης (2000-11-22 00:00:00.0)
Ο ελληνικός στρατός, προσφορά στην ΟΝΕ (2000-06-14 00:00:00.0)
«Μισθοφορική» προσαρμογή στο Νέο ΝΑΤΟικό Δόγμα (2000-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ