Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την απελευθέρωση του Π. Τσιακούρμα

Με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τζέιμς Ντόμπινς συναντήθηκε χτες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος τη Δευτέρα θα επισκεφτεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ.

Την ίδια ημέρα θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο και με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, μετά την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησής τους λόγω της ενασχόλησης της κας Ράις με την υπόθεση της σύγκρουσης του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους με κινεζικό μαχητικό και τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για την εξασφάλιση της επιστροφής των 24 μελών του πληρώματος.

Χτες ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε επίσης με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών για θέματα Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σούζαν Κόου, και τη διευθύντρια του τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης Αν Κόρκι.

Ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε και με την Ελληνοαμερικανίδα γερουσιαστή Ολύμπια Σνόου, ενώ παρακάθησε σε πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο πρώην προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό και πρώην πρόεδρος του Εβραιοαμερικανικού Κογκρέσου, Αλ Μόουζες. Σε αυτό συμμετείχαν αρκετά μέλη εβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ, τους οποίους ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ.

Να απελευθερωθεί άμεσα ο Π. Τσιακούρμας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε στις 5/4/2001 στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειάς του για το μήνα Απρίλη, ψήφισμα με το οποίο ζητά την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Πανίκου Τσιακούρμα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσσανδράκης, σημείωσε τα παρακάτω:

«Οι κατηγορίες κατά του κ. Τσιακούρμα είναι τόσο σαθρές, που ακόμα και στο ψευτοδικαστήριο όπου δικάζεται δεν μπορούν να σταθούν. Το ερώτημα βέβαια είναι από πού αντλεί το θράσος το παράνομο κατοχικό καθεστώς της Βόρειας Κύπρου και προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες και μάλιστα σε περιοχή βρετανικής κυριαρχίας.

Είναι φανερό ότι, αν ήθελε η λεγόμενη διεθνής κοινότητα να τερματιστεί το καθεστώς κατοχής, είχε τα μέσα να το επιβάλει. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολύ περισσότερο για την ΕΕ, αφού η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη, ενώ η Κύπρος βρίσκεται σε προενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η ΕΕ διαθέτει μηχανισμούς πίεσης που θα μπορούσε να αξιοποιήσει. Ταυτόχρονα όμως η ΕΕ έχει τεράστια συμφέροντα στην Τουρκία, οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά και είναι φανερό ότι αυτά καθορίζουν τη συμπεριφορά της. Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι η ίδια η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ περισσότερο περιπλέκει το Κυπριακό, παρά βοηθά στη λύση του.

Εν πάση περιπτώσει, έχουμε την απαίτηση η ΕΕ, αλλά και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, έστω για μια φορά, να μιλήσουν με σκληρή γλώσσα στην Τουρκία, ώστε να απελευθερωθεί ο κ. Τσιακούρμας άμεσα και χωρίς όρους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ