Κυριακή 8 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στο ρυθμό κινητοποιήσεων και απεργιών

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Associated Press

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων
ΠΑΡΙΣΙ.-

Κλιμακώνονται στη Γαλλία οι αντιδράσεις εργαζομένων, συνδικάτων, τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και του πολιτικού κόσμου, με αφορμή την ανακοίνωση της βρετανικής πολυεθνικής εταιρίας «Marks & Spencer», ότι θα προχωρήσει σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Συνολικά, στη γηραιά ήπειρο, προγραμματίζονται 4.390 απολύσεις, με τις, περίπου, 2.000 να αφορούν τη Γαλλία, όπου θα κλείσουν και 16 παραρτήματα της εταιρίας.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εργατικών ενώσεων, χιλιάδες εργαζόμενοι, όλων των κλάδων, έσπευσαν να διαδηλώσουν στην κεντρική εμπορική λεωφόρο του Παρισιού, (Haussmann), την Παρασκευή, και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της βρετανικής πολυεθνικής. Αίτημα των διαδηλωτών είναι να αποζημιωθούν, τουλάχιστον, με την καταβολή 5 ετήσιων μισθών όλοι οι απολυμένοι, ενώ επικρίνουν σφοδρά τη διοίκηση της εταιρίας, επειδή, όχι μόνο δεν ακολούθησε την πεπατημένη της συζήτησης με τους εργαζόμενους πριν από την απόφαση, αλλά προτίμησε να την κοινοποιήσει σε όλα τα καταστήματά της μέσω fax, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα τους, την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, έμαθαν το «χαρμόσυνο» νέο από τα ΜΜΕ.

Με το πλευρό των εργαζομένων έχει ταχθεί, λεκτικώς τουλάχιστον, η γαλλική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν να προειδοποιεί ότι έχει, ήδη, ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον η διαδικασία των απολύσεων παραβιάζει το γαλλικό Εργατικό Δίκαιο και στη συνέχεια να ασκηθεί δίωξη σε βάρος της εταιρίας. Η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Γκιγκού, απηχώντας ανάλογες δηλώσεις που έκανε και η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου, κάλεσε τους Ευρωπαίους εργαζόμενους να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Εμπλοκή με τους σιδηροδρομικούς

Παρά τις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης, ορισμένα συνδικάτα των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους συνέχισαν, την Παρασκευή, τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, απορρίπτοντας ως ανεπαρκείς τις προτάσεις της διοίκησης των σιδηροδρόμων για άμεση αύξηση 0,7% και άλλη μία της τάξης του 0,5%, τον Οκτώβριο. Οι απεργοί ζητούν περαιτέρω μισθολογικές αυξήσεις, επιμένοντας ότι οι μισθοί τους δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους και ζητούν την ολική εγκατάλειψη του διοικητικού σχεδίου για αναδιοργάνωση των σιδηροδρόμων, που εκτιμούν ότι θα έχει ως συνέπεια απολύσεις, αλλά και ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Η διοίκηση της SNCF είχε αποδεχτεί να «παγώσει» το σχέδιο αναδιάρθρωσης και υποστήριζε ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης.

Στη διένεξη, που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις σε όλες τις περιφέρειες της Γαλλίας και στην πρωτεύουσα, ενεπλάκησαν, τόσο ο υπουργός Μεταφορών, όσο και ο Πρόεδρος. Ο υπουργός Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκισό, που είχε ταχθεί με το μέρος των απεργών, τους ζήτησε να λογικευτούν, τονίζοντας ότι «είναι προτιμότερο να λήξει μια απεργία για να αποφευχθεί η συσπείρωση όσων τάσσονται υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών». Από την πλευρά του, ο Ζακ Σιράκ υπερθεμάτισε υπέρ του δικαιώματος στην απεργία, αλλά κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, διότι «η ελευθερία της απεργίας δεν μπορεί να καταπατά την ελευθερία των υπολοίπων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα απεργία σιδηροδρομικών (2015-03-11 00:00:00.0)
Αναστολή απεργιών και συμβιβασμός «διαλόγου» (2007-11-25 00:00:00.0)
Απεργία σιδηροδρομικών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση (2003-11-12 00:00:00.0)
Απεργίες σιδηροδρομικών (1999-05-04 00:00:00.0)
Δεύτερη βδομάδα απεργίας των σιδηροδρομικών (1998-12-08 00:00:00.0)
Επιτυχής η απεργία των σιδηροδρομικών (1998-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ