Παρασκευή 17 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εκρηκτικά προβλήματα με τους παιδικούς σταθμούς

Στον «αέρα» παιδιά λαϊκών οικογενειών

Μεγάλα προβλήματα στα νέα ζευγάρια, στις λαϊκές οικογένειες της Αθήνας που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μία θέση για τα παιδιά τους σε κάποιον από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, αναμένεται να προκληθούν και στη νέα χρονιά (2013 - 2014) λόγω της πολιτικής κυβέρνησης και δημοτικής αρχής. Είναι αμφίβολο αν θα υπάρχουν το απαιτούμενο προσωπικό και οι χώροι ώστε να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, έχει την ευθύνη λειτουργίας των παιδικών σταθμών του δήμου) η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έθεσε ερώτημα σχετικά με τις εγγραφές παιδιών (επανεγγραφές και νέες) και τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού ώστε να φιλοξενηθούν όλα τα παιδιά με ασφάλεια και ανθρώπινους όρους εργασίας για το προσωπικό.

Η πρόεδρος του ΔΒΑ, Μ. Ηλιοπούλου, απάντησε ότι έχουν γίνει αιτήσεις για 3.500 επανεγγραφές, παιδιά που ήδη φιλοξενούνται (στη χρονιά 2012-2013). Οτι πριν γίνει ανακοίνωση για νέες αιτήσεις, το ΔΣ του ΔΒΑ θα πρέπει να αποφασίσει για τις περιλάλητες χωρητικότητες κάθε σταθμού, πόσα παιδιά μπορεί να φιλοξενήσει, με βάση και σχετική μελέτη ομάδας του Πολυτεχνείου. Εκφράζονται φόβοι ότι έτσι θα φιλοξενήσουν ακόμα λιγότερα παιδιά από πέρυσι (4.900 το 2012 - 2013). Επί δημαρχίας Καμίνη θυμίζουμε ότι έχουν ήδη κλείσει 5 σταθμοί με πρόσχημα είτε την ακαταλληλότητα κτιρίων, ή τη χαμηλή συμμετοχή παιδιών. Ωστόσο, η δημοτική αρχή ελέγχεται καθώς ενώ υπάρχουν κατατεθειμένα και εγκεκριμένα στο δήμο εδώ και χρόνια σχέδια για παιδικούς σταθμούς ασφαλούς προκάτ κατασκευής, που σύντομα και με χαμηλό κόστος μπορούν να δώσουν λύσεις στο ζήτημα φιλοξενίας των παιδιών, δεν τα υλοποιεί.

Ταυτόχρονα, δεν πιέζει την κυβέρνηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι σταθμοί. Χαρακτηριστικά, 275 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων πέτυχαν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις δομές του ΔΒΑ, οι κυβερνήσεις πάγωσαν την πρόσληψή τους, και η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει το παραμικρό για να προσληφθούν.

Μάλιστα, η πρόεδρος του ΔΒΑ, Μ. Ηλιοπούλου, σε αποστροφή του λόγου της στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ είπε ότι το πόσα παιδιά θα πάρουν θα εξαρτηθεί από το πόσους παιδαγωγούς θα έχουν. Η δημοτική αρχή έχει αιτηθεί την πρόσληψη 326 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου διαφόρων ειδικοτήτων, με αμφίβολο πότε και αν εγκριθούν όλες οι προσλήψεις. Στο μεταξύ, πετά στο δρόμο 99 εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, συν 40 εργαζόμενους προσληφθέντες μέσω ΕΣΠΑ, συν 18 που έχουν βρει εκεί μιαν απασχόληση μέσω ΜΚΟ και άλλους 160 συμβασιούχους οι συμβάσεις των οποίων έληξαν και παραμένουν στη δουλειά τους με ασφαλιστικά μέτρα ώσπου να εκδικαστεί η υπόθεσή τους στο Πρωτοδικείο. Η πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων είναι άνθρωποι που επί πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις έχουν δουλέψει σκληρά, έχουν προσφέρει πολλά και γνωρίζουν το αντικείμενό τους, υπάρχει σωρευμένη πείρα που δεν πρέπει να χαθεί καθώς αλλιώς διακινδυνεύεται και η εύρυθμη λειτουργία των σταθμών. Συν το γεγονός ότι το προσωπικό του ΔΒΑ ολοένα και μειώνεται δίχως να αναπληρώνεται από μόνιμο προσωπικό, αφήνοντας και έτσι μεγάλα κενά στη λειτουργία. Ενδεικτικά, από το Σεπτέμβρη 2012 ως το Μάη 2013 συνταξιοδοτήθηκαν άλλοι 47 εργαζόμενοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ