Σάββατο 18 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
«Πλεονέκτημα» για το κεφάλαιο ό,τι συνθλίβει το λαό

Παρουσίασε τις συνθήκες που δημιουργούν οι αντιδραστικές ανατροπές στην Ελλάδα σαν δέλεαρ για τα κινεζικά μονοπώλια

Από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Κινέζο Πρόεδρο
Από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Κινέζο Πρόεδρο
Την ισοπέδωση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την παροχή φορολογικών και επενδυτικών προνομίων για τη διαμόρφωση ενός «φιλικού κλίματος» για το μεγάλο κεφάλαιο, πρόβαλε χτες ως δέλεαρ για «επενδύσεις» στην Ελλάδα ο Αντ. Σαμαράς από την Κίνα.

Με ομιλία του στο «Ελληνοκινεζικό Business Forum» στο Πεκίνο, με ακροατήριο εκπροσώπους ελληνικών και κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων, έθεσε σαν κοινό όραμα των δύο κυβερνήσεων την «κινεζοποίηση» των μισθών των Ελλήνων εργαζομένων και την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου. «Συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα στην Ελλάδα και τη διείσδυση της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς και το ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρή εταιρική σχέση σε πολλούς τομείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το κάλεσμα στους κεφαλαιοκράτες έγινε στο φόντο των έντεκα διακρατικών και επιχειρηματικών συμφωνιών που υπέγραψαν προχτές οι κυβερνήσεις και οι πλουτοκράτες των δύο χωρών. Η ακόμα στενότερη επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας αποτυπώθηκε τόσο στις συναντήσεις του Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας, όσο και στο χτεσινό «κοινό ανακοινωθέν» που εξέδωσαν οι δύο κυβερνήσεις, στο οποίο αναφέρεται ότι:

«Τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να αξιοποιήσουν πλήρως τη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα, και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.».

Στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των κινεζικών μονοπωλίων, μέσω του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για την εξαγορά του λιμανιού του Πειραιά, του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», των σιδηροδρόμων (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ), των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών της χώρας, καθώς και της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στον αντίποδα, οι κινεζικές τράπεζες δεσμεύτηκαν να δανειοδοτήσουν με πιο ευνοϊκούς όρους το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, για την κατασκευή νέων πλοίων στα ναυπηγεία της Σαγκάης.

Διαφήμισε το τσάκισμα του λαού

Στο επιχειρηματικό φόρουμ, ο Αντ. Σαμαράς μίλησε «για αμοιβαία επωφελή συνεργασία» και παρουσίασε τα επιχειρηματικά «πλεονεκτήματα» που προσφέρει η Ελλάδα, όπως:

-- Η εφαρμογή «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» για τη μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους», που προσφέρουν «μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος της ανταγωνιστικότητας».Δηλαδή, την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

-- Η ψήφιση του «νέου επενδυτικού νόμου που προσφέρει τα κατάλληλα κίνητρα και εξυπηρετεί τις ανάγκες των επενδυτών» (μείωση φορολογίας, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, των μεταφορών, άρση του καμποτάζ, απλούστευση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων κ.ά.) καθώς και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών «που κάνει ευκολότερη την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των εταιρειών».Ουσιαστικά, διαφήμισε τις φοροαπαλλαγές, τις επιδοτήσεις, τις νομικές διευκολύνσεις για τη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων που παρέχει στο κεφάλαιο ο νέος επενδυτικός νόμος, ενώ δεσμεύτηκε για την παροχή τραπεζικού δανεισμού στους μονοπωλιακούς ομίλους.

-- Το «μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», που, όπως είπε, περιλαμβάνει «28 εν εξελίξει σχέδια ιδιωτικοποίησης, για τις υποδομές, λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρόμους και για την ακίνητη περιουσία».Εβγαλε στο σφυρί το σύνολο της κρατικής περιουσίας, με στόχο την προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων για εξαγορά υποδομών και συμπράξεις με Ελληνες επιχειρηματίες.

-- Η γεωστρατηγική θέση της χώρας, αφού, όπως είπε, η «Ελλάδα μπορεί να γίνει μια πραγματική πύλη για τις επενδύσεις και τις εμπορικές ροές μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης».Τομέας που ενδιαφέρει την πρώτη εξαγωγική χώρα του κόσμου και τα μονοπώλιά της.

-- Η αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να προασπίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων, την πιστή τήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα διατηρήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ. «Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα είναι εξασφαλισμένη. Η κυβέρνηση συνασπισμού μας είναι απολύτως σταθερή και έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός της», σημείωσε.

Στην επιστροφή του από την Κίνα, ο Αντ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συναντηθεί την Κυριακή με κυβερνητικούς αξιωματούχους με θέμα τον αγωγό TAP.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ