Σάββατο 18 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμάζει επανέναρξη των συνομιλιών

Παρέδωσε έγγραφο για την έως τώρα πορεία των διαβουλεύσεων σε Αναστασιάδη και Ερογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εγγραφο 70 σελίδων για το Κυπριακό υπέβαλαν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στους Ν. Αναστασιάδη και Ντ. Ερογλου, με τον πρώτο να το αποκρύπτει από τα άλλα κόμματα, σύμφωνα με καταγγελία του ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, το έγγραφο έχει ημερομηνία 30 Απρίλη και αφορά τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού.

Γίνεται αναφορά στα θέματα του διαμερισμού της εξουσίας και στη δέσμευση του πρώην προέδρου Δ. Χριστόφια για τις τέσσερις ελευθερίες. Διαφωνίες εντοπίζονται στο θέμα του εδαφικού, καθώς και στο θέμα των εγγυήσεων, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητά τον τερματισμό των συνθηκών εγγυήσεων και συμμαχίας, όπως και την αποχώρηση των στρατευμάτων. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά τη συνέχισή τους, επικαλούμενη την προστασία του «ομόσπονδου και του συνιστώντος κράτους».

Στον τομέα της οικονομίας, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ενημέρωσε χτες την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τη ζημιά των κυπριακών τραπεζών από τη μεταβίβαση των καταστημάτων τους στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς. Οπως είπε, «τα δάνεια των τραπεζών στην Ελλάδα, ύψους 23,9 δισ. ευρώ, πωλήθηκαν για 16,2 δισ. Προέκυψε δηλαδή ζημιά 7,7 δισ. ευρώ». Είπε ακόμα ότι, ενώ το ποσό του απαιτούμενου κεφαλαίου «υπολογίστηκε στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς κατέβαλε μόνο 0,5 δισεκατομμύριο ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ