Παρασκευή 24 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χάνονται τα λεφτά των Ταμείων στην Κύπρο

Κόλαφος για χιλιάδες συνταξιούχους και ασφαλισμένους το σχέδιο «εξυγίανσης» των τραπεζών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σαρωτική επιδρομή στα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας και συντάξεων της Κύπρου ετοιμάζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, προκειμένου να σωθεί ο τραπεζικός τομέας με λεφτά των ασφαλισμένων και του λαού.

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις ότι το «κούρεμα» αυτών των καταθέσεων (ύψους πάνω από 1,3 δισ. ευρώ σε Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή) θα είναι της τάξης του 60% (όσο θα είναι οι περικοπές των καταθέσεων πάνω από 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου), δημοσιεύματα στον Τύπο φέρουν τώρα την κυβέρνηση να μελετά τη διαγραφή του συνόλου των αποθεματικών των Ταμείων Πρόνοιας που είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα.

Στην επικαιρότητα επανέρχεται και το θέμα των όρων της πώλησης των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς και τις απώλειες για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμης, είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «κακή και επιζήμια».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, που τροφοδοτούν τον ενδοεπιχειρηματικό πόλεμο και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στην αστική τάξη της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και στο εσωτερικό τους, το δανειακό χαρτοφυλάκιο των κυπριακών τραπεζών πωλήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, γεγονός που οδήγησε σε εκτόξευση της κερδοφορίας της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,6 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 κατέγραφε ζημιές 0,2 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ