Παρασκευή 24 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Συντηρούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Το Ταμείο θεωρεί δεδομένο ένα νέο «κούρεμα» στο οποίο το ίδιο δε θα συμμετέχει

Το ΔΝΤ θέλει η Ευρωζώνη να «κουρέψει» εκ νέου το ελληνικό χρέος, για να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία
Το ΔΝΤ θέλει η Ευρωζώνη να «κουρέψει» εκ νέου το ελληνικό χρέος, για να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία
Φουντώνει πάλι η διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος, με το Ταμείο να πιέζει για νέο «κούρεμα», από το οποίο όμως εξαιρεί τα δάνεια που το ίδιο διοχέτευσε στην Ελλάδα. Μιλώντας χτες στην Ουάσιγκτον, ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, είπε ότι την επόμενη Παρασκευή 31 Μάη το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει την έκθεση προόδου του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να εγκρίνει τη χορήγηση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ενημέρωσε ακόμα ότι κλιμάκιο στελεχών του ΔΝΤ θα έλθει στην Αθήνα στις 4 Ιούνη και θα παραμείνει για δύο εβδομάδες. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να μετέχει στο «κούρεμα» των δανείων του επισήμου τομέα προς την Ελλάδα, ο Τζ. Ράις είπε χαρακτηριστικά: «Το καθεστώς προτιμητέου πιστωτή που απολαμβάνει το ΔΝΤ, δεν είναι διαπραγματεύσιμο, είτε αυτό αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, είτε αφορά οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του προέδρου του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε πως αυτό δεν είναι κάτι νέο και ότι η Ευρωζώνη γνωρίζει πως θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση του όγκου του ελληνικού χρέους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν σε αυτή τη φάση νέες συζητήσεις για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, περιμένοντας προφανώς να ολοκληρωθούν οι γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβρη. Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος του ελληνικού χρέους, το στέλεχος του ΔΝΤ είπε πως θα χρειαστεί ακόμα κάποιος χρόνος για την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και χειροκρότησε τα αντιλαϊκά μέτρα, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει διανύσει πολύ δρόμο στην προσπάθεια προσαρμογής της».

Είχε προηγηθεί χτες η δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις προόδου» της ελληνικής οικονομίας, με το λαό χρεοκοπημένο. «Εχουμε συμφωνήσει ότι αν η Ελλάδα ικανοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της, αλλά η οικονομική κατάσταση και το επίπεδο του χρέους δεν βελτιωθούν όσο ικανοποιητικά αναμενόταν, τότε θα λάβουμε επιπλέον μέτρα», είπε στον Τύπο ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ενόψει της επίσκεψης στην Ελλάδα.

Παίρνει τα μέτρα του το ΔΝΤ

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα των «Financial Times», τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει αλλαγές στον τρόπο που διαχειρίζεται τις αναδιαρθρώσεις χρέους, προκειμένου να συμβιβάσει τις αντιθέσεις που κορυφώθηκαν στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το Ταμείο ανησυχεί κυρίως για τις χώρες που καθυστερούν τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χρέους, καθώς και για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις πιέσεις προς τους ομολογιούχους για να μετέχουν στις συμφωνίες.

Σε έγγραφο που συζητήθηκε σε συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου τη Δευτέρα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει την προοπτική μεγάλων αλλαγών στο πώς θα αντιμετωπίζονται οι ιδιώτες ομολογιούχοι. Οπως αναφέρεται, η Ελλάδα επέβαλε αναδιάρθρωση στους εγχώριους ομολογιούχους χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ αρκετοί διεθνείς πιστωτές συμπεριλαμβανομένων και των hedge funds, έχουν πληρωθεί στο ακέραιο. Οι ανησυχίες για την ακεραιότητα του σημερινού συστήματος έχουν ενταθεί εξαιτίας της πρόσφατης νομικής ήττας της Αργεντινής από τα hedge funds, σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του 2001.

Αξιωματούχος του «G20» σχολίασε ότι το ΔΝΤ θα καταλήξει σε αλλαγές μόνο αν τις στηρίξουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες. Δήλωσε ακόμα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για νέους νομικούς μηχανισμούς ή αλλαγές στους θεσμούς του ΔΝΤ, αλλά ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στις πολιτικές του ίδιου του Ταμείου και στο πώς θα γίνουν πιο ισχυρά τα συμβόλαια των κρατικών χρεών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ