Πέμπτη 30 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σε ρόλο μεσάζοντα για φτηνά εργατικά χέρια

Προγράμματα μαθητείας σε γερμανικές επιχειρήσεις, σε σύμπραξη με δήμους στην Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ξανά χτες ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Χανς-Γιοακίμ Φούχτελ, συνοδευόμενος από Γερμανούς δημάρχους και επιχειρηματίες, προκειμένου να προωθήσει τις οικονομικές συμπράξεις στους ΟΤΑ, αλλά και τα λεγόμενα «προγράμματα μαθητείας» που προωθούνται και μέσω της συνεργασίας των Δήμων, και μετατρέπουν τους νέους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και μίλησε σε ημερίδα του Γερμανικού Προξενείου με θέμα την «αγορά εργασίας για τους νέους». Οπως είπε, η Γερμανία θα επενδύσει φέτος 41 εκατ. ευρώ και συνολικά 139 εκατ. ευρώ μέχρι το 2016, για προγράμματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, για τους νέους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να πάρουν μια θέση μαθητείας σε γερμανικές επιχειρήσεις. Ενα τέτοιο πρόγραμμα ξεκίνησε πρόσφατα ο Δήμος Λαγκαδά σε συνεργασία με γερμανικό δήμο για την πρακτική άσκηση αποφοίτων σχολών μαθητείας σε γερμανικές επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε και στο λεγόμενο «δυαδικό σύστημα» μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης των νέων, που οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η επαγγελματική κατάρτιση να ανταποκρίνεται στη ζήτηση της αγοράς, δηλαδή των μεγαλοεπιχειρήσεων. Γνωστοποίησε ακόμα ότι αποφασίστηκε να οργανωθούν πιλοτικά σχέδια τουρισμού και επιμόρφωσης ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Γερμανία. «Αυτό το μοντέλο μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της αγοράς» είπε και πρόσθεσε πως η Γερμανία διαθέτει πολλές διαθέσιμες θέσεις σε σχολές μαθητείας και επιθυμεί να καλυφθούν από νέους που προέρχονται από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ