Παρασκευή 31 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι στόχοι της Επιτροπής για την Κοινωνική Συμμαχία στις Κατασκευές

«Οι συνθήκες δουλειάς και ζωής θα χειροτερεύουν γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εμείς ένα δρόμο έχουμε: Την ενιαία κοινή πάλη εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματοβιοτεχνών στις κατασκευές. Τη συγκρότηση μιας ισχυρής συμμαχίας που θα διεκδικήσει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των οικογενειών μας που πλήττονται από την ανεργία και την καπιταλιστική κρίση, την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας στη βάση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών που αυξάνονται διαρκώς».

Με αυτά τα λόγια, η Επιτροπή για την Κοινωνική Συμμαχία στις Κατασκευές, απευθύνεται στους εργαζόμενους του κλάδου, μέσα από τη Διακήρυξή της, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή συστήθηκε τη Δευτέρα 4 Φλεβάρη σε κοινή σύσκεψη που είχαν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα του κατασκευαστικού κλάδου. Ωστόσο, το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είχε γίνει με τη μεγάλη ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 18 Νοέμβρη, με θέμα «Αντιμετώπιση της ανεργίας και της αναδουλειάς στον κλάδο των Κατασκευών - Η πρότασή μας για την ανάπτυξη του κλάδου».

Κεντρικό στοιχείο σε εκείνη την ημερίδα ήταν η ενίσχυση της ταξικής ενότητας και οργάνωσης των εργατών του κλάδου αλλά και της κοινής τους δράσης με τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες, τους σπουδαστές κτλ. στις Κατασκευές, Μέσα από τις 18 εισηγητικές τοποθετήσεις της ημερίδας αναδείχθηκε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη του κλάδου σε κατεύθυνση που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, σε αντιδιαστολή με το σημερινό κριτήριο της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Ανάπτυξη τέτοια, που, ταυτόχρονα θα δίνει απαντήσεις στο οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο, η οποία έχει χτυπήσει κυριολεκτικά «κόκκινο».

Τότε, είχε αποφασιστεί πόρισμα κοινής δράσης για την ανεργία στον κλάδο, με κεντρικό ζήτημα την ανάγκη σταθερού συντονισμού όλων των δυνάμεων του κλάδου. Επιπρόσθετα, είχε επισημανθεί η ανάγκη να ανοιχτεί πλατιά διαφωτιστική δουλειά σε όλους τους χώρους. Ιδιαίτερη βαρύτητα, σε αυτήν την κατεύθυνση, είχε δοθεί στην ανάγκη η δράση σε κάθε γειτονιά να συντονιστεί με τις κατά τόπους Λαϊκές Επιτροπές, στις οποίες πρέπει να υπάρχει οργανωμένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του κλάδου.

Αλλωστε, η συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας στο χώρο των Κατασκευών είναι προϋπόθεση για να ενισχυθεί ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων - αυτοαπασχολούμενων του κλάδου από την επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και να ενισχυθεί η προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που στο επίκεντρό του θα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μέσα από τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα κατασκευών.

Από ποιους συγκροτείται η Επιτροπή

Η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε στις 4 Φλεβάρη, αποτελείται από εκπροσώπους των εξής Ομοσπονδιών και Συνδικάτων:

  • Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
  • Ομοσπονδία Εγκαταστατών, Συντηρητών Καυστήρων
  • Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου
  • Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας
  • Εργαζόμενοι Μισθωτοί Τεχνικοί
  • Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων Αθήνας
  • Ενωση Βιοτεχνών Αλουμινίου, Σιδήρου Αθήνας
  • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συντηρητών Καυστήρων «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ