Τετάρτη 5 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Σε μείωση εσόδων οδηγούν κρίση και κυβέρνηση

Πάνω από τα επίπεδα του Δεκέμβρη του 2011 διαμορφώθηκαν, τον Απρίλη που μας πέρασε, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ευρύτερου δημόσιου προς διάφορους φορείς - του ιδιωτικού κύρια - τομέα, ενώ σημαντική μείωση εμφανίζουν και οι φόροι που πρέπει να επιστραφούν, αλλά καθυστερούνται.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του Απρίλη διαμορφώθηκαν στα 7,3 δισ. ευρώ, έναντι 8,2 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2012 και 7,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2011. Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις και τις φιέστες που έστησαν με τη συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο θέμα, από τα δικά τους στοιχεία προκύπτει, ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι μεταξύ Δεκέμβρη του 2011 και Απρίλη του 2013, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Νοσοκομείων αυξήθηκαν από 1,3 σε 1,6 δισ. ευρώ και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης από 3,7 σε 3,9 δισ. ευρώ, ενώ μικρή μείωση 100 εκατ. ευρώ εμφανίζουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των υπουργείων (από 600 σε 500 εκατ. ευρώ).

Ενδεικτικό της άσχημης οικονομικής κατάστασης που προκαλεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο των ασφαλιστικών ταμείων, που στενάζουν εξαιτίας της συστηματικής υποχρηματοδότησης, αλλά και της λεηλασίας που υφίστανται τα αποθεματικά τους, πότε με τις αγορές μετοχών, πότε με το «κούρεμα» των ομολόγων, είναι η αυξανόμενη πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχει ο ΕΟΠΥΥ. Χρέη τα οποία στην ουσία φορτώνει η κυβέρνηση προς το Ταμείο, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής υπονόμευσης των ασφαλιστικών ταμείων και πρόσθετης επιβάρυνσης των εργαζομένων - ασφαλισμένων σε αυτά. Τα χρέη αυτά από 1,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2011, αυξήθηκαν τον Απρίλη σε 2,4 δισ. ευρώ.

Μικρή βελτίωση εμφανίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του οποίου μειώθηκαν στο 1 δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. ευρώ.

Πάντως, υστέρηση μεγαλύτερη των 700 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα έσοδα των Ταμείων το α' τετράμηνο του 2013, σε σχέση με το α' τετράμηνο του 2012. Ειδικότερα, εφέτος εισπράχθηκαν 13,7 δισ. ευρώ (από τα οποία τα 6,7 δισ. ευρώ προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό), έναντι 14,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα (τα 5,8 δισ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό). Οι δαπάνες εμφανίζονται, επίσης, μειωμένες κατά 700 και πλέον εκατ. ευρώ (από 13,4 δισ. ευρώ σε 12,7 δισ. ευρώ). Αν, δηλαδή, αφαιρέσουμε την κρατική συνδρομή, η υστέρηση στα έσοδα των ΟΚΑ μόνο τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ανέρχεται τα 1,6 δισ. ευρώ (8,6 δισ. ευρώ έσοδα το 2012 και μόνο 7 δισ. ευρώ έσοδα το 2013).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ