Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σάλος από τις παρακολουθήσεις

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το «κοινό» μυστικό της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των προσωπικών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων εκατομμυρίων Αμερικανών -και όχι μόνον...- πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επανέρχεται δριμύτερα στην επικαιρότητα, μετά τις νέες αποκαλύψεις για την απρόσκοπτη συνεργασία διαδικτυακών και ηλεκτρονικών εταιρικών κολοσσών όπως η Υahoo, Google, Facebook, Apple, AOL, Paltalk, YouTube, Skype και Microsoft με την «Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας» (NSA) με το γνωστό πρόσχημα της αποτροπής τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οι νέες αποκαλύψεις έγιναν με χτεσινά, νεότερα ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» και της βρετανικής «Guardian» αναφορικά με το άκρως απόρρητο πρόγραμμα PRISM, που επιτρέπει στις μυστικές υπηρεσίες τη συλλογή παντός είδους τηλεπικοινωνιακού υλικού που γίνεται είτε από παρόχους ΙΝΤΕΡΝΕΤ είτε άλλων τηλεφωνικών υπηρεσιών. Η «Δημοκρατική» γερουσιαστής Ντιάν Φεϊνστάιν, που προεδρεύει της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς την ύπαρξη του προγράμματος, ενώ αναφερόμενη στις προχτεσινές αποκαλύψεις για τη συλλογή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων εκατομμυρίων πελατών της αμερικανικής εταιρείας Verizon παραδέχτηκε πως αυτή γίνεται εδώ και τουλάχιστον επτά συναπτά χρόνια στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας PATRIOT.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τη συλλογή και παρακολούθηση προσωπικών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων σαν «κρίσιμο εργαλείο προστασίας της εθνικής ασφάλειας κατά των τρομοκρατικών απειλών», ενώ ο διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ δήλωσε πως οι διαρροές στις δύο εφημερίδες «απειλούν την εθνική ασφάλεια».

Απ' την άλλη, εκπρόσωποι των άμεσα εμπλεκόμενων διαδικτυακών εταιρειών διεθνούς εμβέλειας όπως η Google, η Yahoo και η Microsoft έσπευσαν να «διαψεύσουν» τις αποκαλύψεις πως έδιναν στις μυστικές υπηρεσίες ελεύθερη πρόσβαση στους σέρβερ, διευκρινίζοντας με νόημα πως έδιναν μόνον αρχεία και στοιχεία «για συγκεκριμένους λογαριασμούς και ιδιαίτερες περιπτώσεις».

Γεγονός είναι, πάντως, πως και με αυτήν την υπόθεση πέφτει ένα ακόμη δήθεν «δημοκρατικό» προσωπείο της κυβέρνησης Ομπάμα που και αυτή, όπως και η προηγούμενη του Τζ. Ου. Μπους, λεηλατούν κατά το δοκούν τον τομέα των προσωπικών δεδομένων και των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών με το βολικό πρόσχημα της «καταπολέμησης τρομοκρατικών απειλών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ