Κυριακή 9 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ασφράγιστα βιβλιάρια, οικογένειες δίχως περίθαλψη»

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, μέλος της Παναττικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ

«Το κύριο στοιχείο της δράσης μας εντοπίζεται στην προσπάθεια που καταβάλλουμε να οργανωθεί ο αγώνας από τα κάτω, να απλωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες γειτονιές της Αθήνας, να παρακινήσουμε τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ να συμμετάσχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους. Σήμερα, το Ταμείο βρίσκεται υπό κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, εξαιτίας της χρόνιας κρατικής υποχρηματοδότησης και της λεηλασίας των αποθεματικών του, με αποτέλεσμα να ετοιμάζονται νέα αντιδραστικά μέτρα που θα πλήξουν άμεσα το δικαίωμα των ασφαλισμένων στη σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα προβλήματα σήμερα δεν περιορίζονται μόνον στην καταβολή των συντάξεων και το ύψος τους, αλλά επεκτείνονται και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σχεδιάζουν να μετατρέψουν τα χρέη προς το ασφαλιστικό ταμείο σε χρέη προς το Δημόσιο, εξέλιξη που θα έχει βαρύτατες συνέπειες, αφού επισείει ποινικές και χρηματικές κυρώσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους που σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Δεν αρκεί δηλαδή που όλο και μεγαλύτερος αριθμός αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στερούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιπλέον θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης, βαρύτατα πρόστιμα και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι στη χώρα μας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οικογενειακής μορφής επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται πολλές φορές όλα τα μέλη της οικογένειας, επομένως η μη καταβολή εισφορών για μία τέτοια επιχείρηση αφήνει εκτός συστήματος δημόσιας περίθαλψης Υγείας ολόκληρες οικογένειες. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των σημερινών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ βρίσκονται σε αυτήν την τραγική κατάσταση, ποσοστό που σε ορισμένους κλάδους όπως στις μεταφορές - φορτηγά, ταξί - φτάνει ακόμη και το 70%. Αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να μπουν σε κάποιου τύπου ρύθμιση, αλλά ούτε κι έτσι μπορούν να αντεπεξέλθουν, γιατί ακριβώς τα χρέη συσσωρεύονται.

Προσπαθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να κινητοποιήσουμε όλο αυτό τον κόσμο που πλήττεται βάναυσα, σε επίπεδο γειτονιάς, μέσα από τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα, να πάρει αυτήν την υπόθεση στα χέρια του. Διεκδικώντας: Καμιά μείωση στις συντάξεις, δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, είτε εργάζονται είτε είναι άνεργοι, ανεξάρτητα από χρέη στον ΟΑΕΕ, χρηματοδότηση του ταμείου μας στα 2/3 των εξόδων του από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της ποινικοποίησης των χρεών προς το Ταμείο, να μη μετατραπούν τα χρέη των ασφαλισμένων σε χρέη προς το Δημόσιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ