Τετάρτη 26 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δουλειά μέχρι τελικής πτώσης

Από τη δουλειά στο νοσοκομείο, με σημάδια εξουθένωσης, οδηγήθηκε την Κυριακή το βράδυ εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Πετρελαίων» στην Ελευσίνα. Η δουλειά κυριολεκτικά «ήλιο με ήλιο», τα 12ωρα χωρίς ρεπό κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού δημιουργούν συνθήκες «κόλασης» για τους εργαζόμενους σε έναν από τους πιο κερδοφόρους τομείς. Λίγες μέρες πριν είχαν συμβεί στις ίδιες εγκαταστάσεις δυο τραυματισμοί εργαζομένων.

Αυτά τα τρία περιστατικά μέσα σε μια βδομάδα δεν είναι «ατυχείς συμπτώσεις». Μάλιστα η παράταξη «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων» στα ΕΛΠΕ κάνει λόγο για «μια σειρά ατυχημάτων τον τελευταίο χρόνο στα ΕΛΠΕ (παρά την αντίθετη εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η εταιρεία προς τα έξω)». Αυτή θα είναι η ζωή των εργαζομένων που εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες ολοένα και μεγαλύτερης εντατικοποίησης της δουλειάς, με εξαντλητικά ταυτόχρονα ωράρια, χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, πληρώνοντας τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης για την έξοδο σε όφελος του κεφαλαίου και την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Η εικόνα που σχηματίζεται δίνεται ανάγλυφα από την τελευταία ανακοίνωση του «Αγωνιστικού Μετώπου» στα ΕΛΠΕ: Υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Τα 12ωρα και η υποχρεωτική εργασία τις μέρες των ρεπό δημιουργούν κούραση και κινδύνους ατυχημάτων ακόμα και στους πιο έμπειρους εργαζόμενους. Χαλαρώνει όλο και περισσότερο η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, μεγαλώνει η έλλειψη στοιχειωδών υλικών και εργαλείων. Εντείνεται η εργολαβοποίηση με στόχο την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα από εργαζόμενους φθηνούς, χωρίς δικαιώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση υγειονομικών σήμερα (2016-05-12 00:00:00.0)
Εργολάβοι... (2015-06-09 00:00:00.0)
Δύο τραυματισμοί εργατών σε μια μέρα (2013-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ