Παρασκευή 28 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θετική γνωμοδότηση για επαναλειτουργία της πρώην «ΧΥΜΑ ΑΕ»

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την περασμένη Τρίτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕ» για την επαναλειτουργία της εγκατάστασης πρώην «ΧΥΜΑ ΑΕ» στο Λαύριο. Θυμίζουμε ότι το 2006 πυρκαγιά που ξέσπασε στη «ΧΥΜΑ ΑΕ», στη θέση Συρί στο Θορικό Λαυρίου, κάλυψε τον ουρανό της πόλης με ένα τεράστιο σύννεφο τοξικού νέφους απειλώντας ακόμα και ζωές. Επιπλέον, είχε προκύψει πως λειτουργούσαν παράνομα ορισμένες από τις δεξαμενές της εταιρείας χημικών. Και πως η νομοθεσία προβλέπει ότι για την εγκατάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Η «ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕ» δραστηριοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή διογκώσιμης πολυστερίνης, κύριας πρώτης ύλης για την παρασκευή θερμομονωτικών πλακών στα κτήρια και στην παραγωγή υλικών συσκευασίας με θερμομονωτικές ιδιότητες.

Χρειάστηκε να πάρει τρεις αναβολές το θέμα και αρκετή επιμονή από την πλευρά της πλειοψηφίας του Σώματος προκειμένου να εγκριθεί η Μελέτη. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η περιφερειακή αρχή ισχυρίστηκε ότι αν δεν εγκριθεί η Μελέτη με τους όρους που βάζει η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, τότε θα εγκριθεί χωρίς όρους από την αποκεντρωμένη διοίκηση Περιφέρειας. Δεν απάντησε δε πειστικά πώς προτείνεται η γνωμοδότηση όταν ο νόμος απαιτεί ρητά σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρίου, που δεν υπάρχει. Αντίθετα, υπάρχουν δύο αποφάσεις του, το 2011, οι οποίες είναι αρνητικές στη λειτουργία της εταιρείας.

Εκπρόσωπος της εταιρείας «ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕ» ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία θα εκπέμπει πολύ λιγότερους ρύπους από πριν. Οτι θα λειτουργήσει με 10 δεξαμενές αντί για 40. Παραδέχθηκε δε, ότι η πρώην «ΧΥΜΑ ΑΕ» λειτουργούσε δεξαμενές παράνομα, αλλά ισχυρίστηκε ότι εξαπατήθηκε από το μελετητή που έκανε την επέκταση τεσσάρων δεξαμενών.

Ο Ι. Κοκκινόπουλος, εκ μέρους των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκανε σαφές ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τέτοιο ανοσιούργημα και να λειτουργήσει ξανά η ΧΥΜΑ στην περιοχή με άλλο όνομα». Θύμισε την έκρηξη του 2006, από την οποία κινδύνεψε ολόκληρη η πόλη και γέμισε με τοξικά, επικίνδυνα καρκινογόνα αέρια η ατμόσφαιρα. Σημείωσε ότι και ο Δήμος Λαυρίου δεν είναι άμοιρος ευθυνών, καθώς δεν παίρνει νέα αρνητική απόφαση για να προστατέψει τους κατοίκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ