Παρασκευή 28 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ - ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΓΕ
Εξορμήσεις ενημέρωσης για τους παιδικούς σταθμούς

Κάλεσμα αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τις ανάγκες των μικρών παιδιών, απευθύνει ο Σύλλογος Γυναικών Βέροιας (μέλος της ΟΓΕ) μέσα από εξορμήσεις που πραγματοποιεί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης. Ενημερώνει τους γονείς για τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των παιδικών σταθμών και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης των Δήμων και εμπορευματοποίησης των κοινωνικών δομών.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γυναικών Βέροιας, αυτήν την περίοδο γίνονται οι νέες αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη από πέρυσι. Και αναφέρει: «Τα στοιχεία αποκαλύπτουν: Στον Καλλικρατικό Δήμο Βέροιας λειτουργούν 12 παιδικοί σταθμοί και 1 βρεφονηπιακός. Από τη νέα σχολική χρονιά θα κλείσουν δύο παιδικοί σταθμοί (Πατρίδα, Παλατίτσια) και θα συγχωνευτούν με τους παιδικούς σταθμούς Αγίου Γεωργίου και Ασωμάτων. Υπάρχουν ελλείψεις σε βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ οι υποδομές σε πολλούς σταθμούς είναι ακατάλληλες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο παιδικός σταθμός της οδού Πολυζωίδη, στην πόλη της Βέροιας λειτουργεί σε ημιυπόγειο. Ο ένας βρεφικός σταθμός που λειτουργεί στο Αλσος, δεν επαρκεί για τις ανάγκες των νέων ζευγαριών. Εχει δυνατότητα φιλοξενίας μόλις 50 βρεφών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πέρσι να μη δεχθεί νέες εγγραφές εβδομήντα και πλέον βρεφών. Στο μεταξύ ενόψει βρίσκεται η απειλή των απολύσεων και της κατάργησης νομικών προσώπων (π.χ. παιδικοί σταθμοί, κοινωνικές δομές κλπ).

Ο Σύλλογος Γυναικών Βέροιας, καλεί τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, οργανωμένα να παλέψουν και να διεκδικήσουν ανάμεσα σε άλλα: Αποκλειστικά κρατικούς - δημόσιους - δωρεάν - σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα φαγητού. Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν τα τροφεία.

Κορυδαλλός: Γονείς σε απόγνωση

Επιμένει στην αντιλαϊκή της πολιτική και στο μείζον ζήτημα των παιδικών σταθμών η δημοτική αρχή Κορυδαλλού, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του Στ. Κασιμάτη (ΠΑΣΟΚ) έχει μεταφέρει τα τελευταία χρόνια σχεδόν το σύνολο των παιδικών σταθμών σε ιδιόκτητα κτίρια στην περιοχή των φυλακών. Ενας από τους δύο τελευταίους σταθμούς που απέμειναν στον κάτω Κορυδαλλό είναι ο 5ος, του οποίου η μεταφορά στην ίδια περιοχή σε νέο κτίριο θα αφήσει ουσιαστικά τη μισή πόλη χωρίς σταθμό!

Εδώ και ένα χρόνο οι γονείς του 5ου, με ομόφωνες αποφάσεις γενικών συνελεύσεων έχουν ξεσηκωθεί και καταθέσει τις τεκμηριωμένες διαφωνίες τους μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο, η δημοτική αρχή αδιαφορεί κυνικά για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η μεταφορά του σταθμού στις λαϊκές οικογένειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και ένα χρόνο αρνείται να κάνει αποδεκτή έστω την εύλογη πρόταση των γονιών για δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των παιδιών τους στο νέο παιδικό σταθμό.

Τα παραπάνω ζητήματα όπως και το θέμα συνολικά των παιδικών σταθμών έθεσαν εκ νέου την περασμένη Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η δημοτική αρχή επανέλαβε το «τροπάρι» της ότι δεν κλείνει αλλά μεταφέρει παιδικούς σταθμούς, λες και το αποτέλεσμα για τις οικογένειες δεν είναι το ίδιο, και ότι ο 5ος θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο με επανεγγραφές. Πάντως, σε ομόφωνο ψήφισμά τους οι γονείς του 5ου κατήγγειλαν αυτήν την απόφαση ως απαράδεκτη και δηλώνουν ότι «η απάντηση στις ελλείψεις προσωπικού δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το λουκέτο στις κοινωνικές υποδομές», απαιτούν να μη μεταφερθεί ο 5ος Παιδικός Σταθμός και καλούν σε πάλη για δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ...κυνήγι οι γονείς με το voucher στο χέρι (2021-08-25 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους παιδικούς σταθμούς που κλείνουν (2018-05-11 00:00:00.0)
Ερώτηση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (2016-06-23 00:00:00.0)
Χρειάζονται άμεσες λύσεις για τους παιδικούς σταθμούς (2012-08-31 00:00:00.0)
Εκλεισε παιδικός σταθμός (2012-06-20 00:00:00.0)
Υπολειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Φυλής (2011-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ