Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Σε εκκρεμότητα η υπόθεση Σνόουντεν

ΜΟΣΧΑ.--

Τριγμούς στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας εξακολουθεί να προκαλεί η υπόθεση της διαφυγής του συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόοουντεν. Εναντίον του Αμερικανού, ο οποίος βρισκόταν εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Μόσχας, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις ΗΠΑ, με τη Ρωσία να αρνείται να τον εκδώσει επικαλούμενη απουσία νομικής βάσης καθώς και μη κατάθεση επίσημου αιτήματος από την πλευρά των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον δείχνει να μην είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει την πίεσή της προς τη Μόσχα για το συγκεκριμένο θέμα, εξετάζοντας το πώς μπορεί να διαπραγματευθεί την παράδοση του Ε. Σνόουντεν με το λιγότερο δυνατό κόστος, με τα σενάρια για το πώς θα γίνει τελικά η διαπραγμάτευση να οξύνονται και να αναφέρονται σε εμπορικά και οικονομικά ζητήματα, που θα μπορούσαν να ζητηθούν ως αντάλλαγμα. Επί του παρόντος και οι δύο πλευρές είναι σε στάση αναμονής, εξετάζοντας το πώς θα μπορούσαν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Αμερικανός έχει ζητήσει άσυλο από το Εκουαδόρ, η κυβέρνηση του οποίου εξετάζει το αίτημα. Στο πλευρό της κυβέρνησης του Εκουαδόρ που δέχεται απειλές από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που κάνει δεκτό το αίτημα, δήλωσε ότι βρίσκεται και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ