Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΕΡΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες συναντήσεις και τακτικισμοί

Από την προχτεσινή συνάντηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό
Από την προχτεσινή συνάντηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΜΑΝ.--

Στην Ιερουσαλήμ αναμενόταν να επιστρέψει, αργά χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χτες το πρωί μετέβη εκ νέου στην Ιορδανία όπου επρόκειτο να συναντήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο Τζον Κέρι, την Πέμπτη το βράδυ, είχε μαραθώνια συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο ξενοδοχείο του πρώτου, η οποία πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου κατ' ιδίαν και κεκλεισμένων των θυρών, και διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Για το περιεχόμενό της δεν δόθηκε καμία πληροφορία.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι το ενδιαφέρον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για το Παλαιστινιακό απολύτως καμία σχέση δεν έχει με ...ευαισθησία για την άθλια πραγματικότητα που βιώνει ο παλαιστιανικός λαός από την ισραηλινή κατοχή, αλλά σχετίζεται με τα γεωπολιτικά του συμφέροντα και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στην πλούσια σε ενέργεια Ανατολική Μεσόγειο.

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κέρι έχει θέσει το στόχο της αναθέρμανσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών ως προτεραιότητα και επιδιώκει να πραγματοποιηθεί πριν τη νέα σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο, υπό το φόβο ότι η παλαιστινιακή πλευρά θα επιμείνει στην καμπάνια της για μονομερή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αφού έχει ήδη πετύχει το καθεστώς του κράτους -μη μέλους- παρατηρητή του ΟΗΕ.

Πάντως, ο Νετανιάχου, απορρίπτει κάθε όρο περί «παγώματος» του εποικισμού ενώ ταυτόχρονα προκαλεί με την κυβέρνησή του να δίνει διαρκώς νέες άδειες για επεκτάσεις υφιστάμενων εποικισμών.

Από την άλλη, εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κατηγόρησε τις ΗΠΑ για μεροληψία, αφού αρνούνται να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει την αιχμή της κατοχής, τον εποικισμό, ενώ ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ μίλησε για «ισραηλινή ατιμωρησία».

Δημοσκόπηση εντός Ισραήλ -δημοσιεύτηκε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ισραελ Χαγιόομ»- δείχνει ότι το 56,9% επιθυμεί να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, αλλά το 70% είναι αντίθετο στο να υπάρξουν «παραχωρήσεις για να οικοδομηθούν μέτρα εμπιστοσύνης», και το 55,4% εκτιμά ότι και αυτές οι συνομιλίες θα αποτύχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ