Τετάρτη 3 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Παρεμβάσεις σε Δημοτικά Συμβούλια για τους παιδικούς σταθμούς

Σημείο αιχμής των κινητοποιήσεων να μην καταργηθούν τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων, κάτι που θα σημάνει απολύσεις, κλείσιμο παιδικών σταθμών και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών

Να γίνουν παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια που θα έχουν στόχο να μην καταργηθούν τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων, γεγονός που θα συνοδευτεί από απολύσεις, κλείσιμο παιδικών σταθμών και πλήρη παράδοσή τους σε ιδιώτες, αποφασίστηκε προχτές, σε σύσκεψη γονέων και εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και τους Συλλόγους Γυναικών των Δήμων Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Ν. Φιλαδέλφειας και Πεύκης.

Σύσσωμη ήταν η απαίτηση, στη συζήτηση που έγινε, να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η Μ. Μανιατάκου, από την Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, στην ομιλία της, επισήμανε ότι η οικονομική κρίση έδωσε το άλλοθι για να προχωρήσουν ταχύτερα το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των παιδικών σταθμών. Αυτό ξεκίνησε με την προώθηση από τις δημοτικές αρχές της επιχειρηματικής ανταποδοτικής λειτουργίας, με το χαράτσι στη λαϊκή οικογένεια, τα τροφεία και έφτασε στην απόρριψη αιτήσεων και στην επιλογή παιδιών. Τα πρώτα θύματα, όπως τονίστηκε, ήταν άνεργοι γονείς, ακολούθησαν οι οικογένειες με βρέφη μέχρι 2 ετών, αφού τα βρεφικά τμήματα κοστίζουν περισσότερο. Αναφορά έγινε στο Δήμο Ν. Ιωνίας, όπου η δημοτική αρχή απαιτεί εξόφληση χρεών για επανεγγραφή του νηπίου, ενώ κάλεσε 45 οικογένειες να πληρώσουν αναδρομικά τροφεία επικαλούμενη ότι το ΙΚΑ κατήγγειλε τη σύμβαση με την οποία κάλυπτε τα τροφεία των συγκεκριμένων... Και έδωσε έμφαση στις κοινές αιτίες των προβλημάτων γονιών και εργαζομένων τονίζοντας ότι για να παραμείνουν αμείωτα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ιδίως στην καπιταλιστική κρίση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταβαράθρωση μισθών, η ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και η γιγάντωση ακόμα περισσότερο του ιδιωτικού τομέα. Το τελευταίο συνεπάγεται τη συρρίκνωση όλων των σταθερών κοινωνικών δομών, μέσω κλεισίματος ή συγχωνεύσεων, όπως παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, σχολεία, κ.ά.

Η Τ. Ελευθερίου, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση των παιδικών σταθμών, που προωθείται με το να περάσουν στις λεγόμενες «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις», όπως ήδη συζητείται στο Μαρούσι και στη Μεταμόρφωση. Το θέμα έχει ανοίξει και στο Δήμο Ν. Ιωνίας μέσω της κατάργησης του νομικού προσώπου του δήμου. Οπως ειπώθηκε, η «κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση» βάζει τους εργαζόμενους στη λογική της εμπορευματοποίησης, μετατοπίζεται το αντικείμενο και παύει να είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, η ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, αλλά η αναζήτηση χρημάτων μέσω τροφείων. Επιπρόσθετα, η λειτουργία των παιδικών σταθμών περνάει στην ευθύνη των γονιών, πρέπει να πληρώνουν για να προσλαμβάνουν προσωπικό κ.ά. με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τονίστηκε η σημασία της κοινής πάλης εργαζομένων, γονέων, δημοτών, Συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών, Επιτροπών Ανέργων, Συλλόγων Γονέων, που θα βάζει στο προσκήνιο τη δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ