Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντηρούν τη συζήτηση για «κούρεμα» του χρέους

Το «Spiegel» γράφει ότι το μέτρο έχει υποστηριχτές σε όλους τους πολιτικούς χώρους και σε μερίδες της πλουτοκρατίας

Η ανησυχία των αστικών επιτελείων για το χρέος της Ελλάδας δεν είναι άσχετη με τη διαχείριση της κρίσης συνολικά στα κράτη μέλη της ΕΕ
Η ανησυχία των αστικών επιτελείων για το χρέος της Ελλάδας δεν είναι άσχετη με τη διαχείριση της κρίσης συνολικά στα κράτη μέλη της ΕΕ
Τα σενάρια για νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, επανέφερε χτες το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις Γερμανών αξιωματούχων και της Α. Μέρκελ ότι δεν «υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο».

Οπως υποστηρίζει το περιοδικό, μία «νέα απομείωση του χρέους της υπερχρεωμένης Ελλάδας, φαίνεται να είναι μόνο θέμα χρόνου», παρότι όπως σημειώνει «η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ προτιμά να μη συζητήσει καθόλου για ένα νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους - και ειδικά όχι πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου» και απορρίπτει «τα σχετικά σενάρια».

Σύμφωνα με το «Spiegel» «...για πολλούς ειδικούς ένα νέο "κούρεμα" για την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο. Αυτοί βλέπουν ήδη μακρύτερα - όπως στην Πορτογαλία, όπου η κρίση πυροδοτείται και πάλι - και ζητούν ένα πολύ πιο εκτεταμένο σχέδιο: Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση πρέπει να γίνει μερική απομείωση των χρεών τους. Μόνο έτσι, εκτιμούν οι ειδικοί, θα μπορέσει η Ευρώπη να βγει από τη δυσχερή της κατάσταση».

Διαπιστώνει δηλαδή ότι η ελεγχόμενη διαχείριση τη κρίσης δεν είναι εφικτή χωρίς μια νέα γενικευμένη καταστροφή κεφαλαίου με απομείωση του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών της ΕΕ και προσθέτει ότι «η λίστα όσων συνηγορούν σε μία δραστική απομείωση χρέους, είναι τόσο μακριά, όσο και ετερόκλητη». Οπως γράφει το περιοδικό, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στηρίζουν πολιτικοί που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, καθώς και «οι επικεφαλής των μεγάλων γερμανικών ινστιτούτων οικονομικής έρευνας», δείχνοντας ότι είναι μια διαχειριστική λύση απόλυτα σύμφωνη με τα ιδιαίτερα συμφέροντα μερίδων της πλουτοκρατίας, που καμιά έγνοια δεν έχει για το λαό και τα βάσανά του.

Το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απέκλεισε χτες και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Πέρα από τις συζητήσεις για τις γενικότερες εξελίξεις σε Συρία και Αίγυπτο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ πρόσφερε πολιτική στήριξη στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την προώθηση της πολιτικής πτώχευσης του λαού και ενίσχυσης του κεφαλαίου.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι γίνονται διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση «για να στηρίξουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου και να καταπολεμηθεί η νεανική ανεργία». Στην πραγματικότητα, επαλήθευσε ότι τα γερμανικά μονοπώλια αναζητούν δρόμους για να συν-επενδύσουν κεφάλαια στην Ελλάδα, προσδοκώντας κέρδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ