Κυριακή 7 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Απάτη για... μεγαλύτερα έσοδα

Τα μόνιμα θύματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, θα πληρώσουν και το λογαριασμό των τεκμηρίων

Δυσάρεστες εκπλήξεις για χιλιάδες οικογένειες κρύβουν τα νέα τεκμήρια που προβλέπονται στο νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης. Κύριο χαρακτηριστικό των τεκμηρίων είναι ότι καθιερώνουν ιδιαίτερα υψηλές τεκμαρτές δαπάνες, με τρόπο τέτοιο που να απειλούνται να πληρώσουν φόρους φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα.

Φέρνοντας το ζήτημα των τεκμηρίων στα ακριβή μέτρα της σκέψης εκείνων που πρωτοεμπνεύστηκαν έναν τέτοιο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων, ή πιο σωστά κλοπής των λαϊκών εισοδημάτων, το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρεί στο εξής ότι κάθε φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ. Κι αυτό βρέξει - χιονίσει... Είτε εργάζεται, είτε όχι. Είτε άντρας, είτε γυναίκα. Νέος και γέρος. Είτε μένει σε σπίτι, είτε είναι άστεγος. Είτε είναι αρτιμελής είτε ανάπηρος...

Κοντολογίς, σε άρθρο του νομοσχεδίου με τον προκλητικό και αποπροσανατολιστικό τίτλο «αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μεταφέρει όχι τα πορίσματα κάποιας μελέτης για το αντικειμενικά πραγματικό επίπεδο των εξόδων που μπορεί να έχει κάποιος κάτοχος ΙΧ, αλλά τα αποτελέσματα των υπολογισμών για τα ποσά που είναι απαραίτητο να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία!

Και αυτές οι ρυθμίσεις για τα τεκμήρια σε καμιά περίπτωση δε συμβάλλουν στον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Αλλωστε, δεν ήταν καν ο σκοπός τους τέτοιος. Σε ένα νομοσχέδιο - μοντέλο για τη φιλομονοπωλιακή διαχείριση της κρίσης, που προσφέρει στους εκπροσώπους του κεφαλαίου να μην πληρώνουν φόρους εν είδει επιδότησης ενοικίου, ακόμα και όταν διαθέτουν δικές τους εγκαταστάσεις, δε θα ήταν δυνατό να εισήγαγε τεκμήρια για την περιστολή της φοροδιαφυγής. Με αυτήν την έννοια εδώ έχουμε να κάνουμε με ρυθμίσεις που κλιμακώνουν τη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.

Τα βασικά τεκμήρια προβλέπουν «αντικειμενικό εισόδημα» για:

  • Κάθε φορολογούμενο, ως δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ.
  • Ιδιοκατοίκηση κύριας κατοικίας (ενοίκιο ή ιδιόκτητη κατοικία) 40 ευρώ το τετραγωνικό για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα, 65 ευρώ το τετραγωνικό για τα επόμενα 40 τετραγωνικά και 110 ευρώ για μέχρι και τα 200 τετραγωνικά.
  • Νοικιασμένη ή ιδιόκτητη δευτερεύουσα (εξοχική) κατοικία ποσά που αντιστοιχούν στο 50% των τεκμηρίων της κύριας κατοικίας.
  • Την κατοχή ΙΧ αυτοκινήτου 4.000 ευρώ για μέχρι 1.200 κυβικά. Για ΙΧ μέχρι 2.000 κυβικά το ποσό αυξάνεται κατά 600 ευρώ ανά 1.000 κυβικά εκατοστά. Για μεγαλύτερου κυβισμού ΙΧ η επιβάρυνση είναι 900 ευρώ ανά 1.000 κυβικά εκατοστά. Τα ποσά αυτά μπορούν να μειωθούν ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου.
  • Πληρωμές ιδιωτικών σχολείων καθώς και σχολείων για παιδιά με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με τις αποδείξεις που εκδίδονται.

Είναι φανερό ότι με τέτοιου είδους τεκμήρια, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα κινδυνεύσουν να πληρώσουν «πανωπροίκια» στο φόρο εισοδήματος.

Ενα παράδειγμα: Συνταξιούχος με σύνταξη, παρόμοια με τη σύνταξη που έχουν οι περισσότεροι, 500 ευρώ το μήνα, κάπου 6.000 το χρόνο. Ο φορολογούμενος του παραδείγματός μας, μένει σε ένα σπίτι 90 τετραγωνικών μέτρων, που το νοικιάζει χρόνια και του έρχεται φτηνά. Μοναδική του περιουσία ένα αυτοκίνητο, 1.600 κυβικά του είπαν ότι συμφέρει, αυτό πήρε... Κάνει ο άνθρωπος τη φορολογική του δήλωση, δηλώνει εισόδημα 6.000 ευρώ και ξέρει ότι δε θα πληρώσει φόρο. Παίρνει και η Εφορία το χαρτί και το μολύβι και υπολογίζει:

  • Εξοδα διαβίωσης της χρονιάς που πέρασε 3.000
  • Σπίτι 90 τετραγωνικών, ακόμα 3.850 ευρώ
  • Αυτοκίνητο 1.600 κυβικά, ακόμα 6.200 ευρώ

Με βάση τους συγκεκριμένους υπολογισμούς τα τεκμήρια φτάνουν τις 13.050 ευρώ!!!

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα εισοδήματα που δηλώνονται (6.000 ευρώ) και τα λεγόμενα τεκμαρτά εισοδήματα 13.050 ευρώ), θα φορολογούνται με συντελεστή 26%. Αρα ο συνταξιούχος μας, θα κληθεί τελικά να πληρώσει φόρο (7.050 Χ 26%) που φτάνει τα 1.833 ευρώ!!!


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ