Σάββατο 6 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Αναντικατάστατη η ΕΛΒΟ στην αμυντική βιομηχανία

Στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη περιόδευσε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Μπροστά στον κίνδυνο για μαζικές απολύσεις και συνολικές ανατροπές στις εργασιακές τους σχέσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «αναδιάρθρωση και εξυγίανση» των αμυντικών βιομηχανιών. Με τους εργαζόμενους, μέλη του ΔΣ του Σωματείου και εκπροσώπους της διοίκησης της ΕΛΒΟ συναντήθηκε, χτες, κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Σήμερα, στην ΕΛΒΟ απασχολούνται 366 εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους δύο μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, από το 2010 το προσωπικό μειώθηκε κατά 39%, οι μισθοί τους κατά 40%, ενώ κατά 50% μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες. Οπως είπαν, τα χρέη της επιχείρησης στην πλειοψηφία τους αφορούν στην τελευταία δεκαετία, την περίοδο δηλαδή που το κουμάντο στην επιχείρηση είχε ο όμιλος Μυτιληναίου, στο πλαίσιο της πρώτης απόπειρας για ιδιωτικοποίηση της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης.

Σήμερα το εργοστάσιο υπολειτουργεί. Με το πρόσχημα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και δεν έχει χρήματα για να εξασφαλίσει εγγυητικές επιστολές και φορολογική ενημερότητα, προκειμένου να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για να αναλάβει έργο, η κυβέρνηση κρατά καθηλωμένη την παραγωγή και τις τεράστιες δυνατότητες της μονάδας. Την ίδια ώρα, δεν της ανατίθεται έργο για τις ανάγκες του στρατού σε τροχαίο και άλλο υλικό, που μένουν ακάλυπτες ή καλύπτονται από εισαγωγές, οι οποίες κοστίζουν και αυξάνουν την εξάρτηση της χώρας.

Στη διάρκεια των συζητήσεων αναδείχθηκε ο σημαντικός υποστηρικτικός ρόλος προς το στρατό που παίζει η ΕΛΒΟ, αλλά και οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες του εργοστασίου σε καιρό ειρήνης, με την κατασκευή οχημάτων για τις αστικές συγκοινωνίες, την Πυροσβεστική κ.ά. Στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ λειτουργεί ένας από τους ελάχιστους στην Ευρώπη και ο μοναδικός αυτού του μεγέθους στα Βαλκάνια, θάλαμος ελέγχου ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας (ανηχοϊκός θάλαμος).

Από κάθε πλευρά τονίσθηκε πως η μεγάλη περιουσία της ΕΛΒΟ είναι οι εργαζόμενοί της, η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια και χάνεται με την παραγωγική απαξίωση. Ο Θ. Κωνσταντινίδης κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και να βγάλουν τον αγώνα τους έξω από το εργοστάσιο, στην κοινωνία. Να τιμωρήσουν πολιτικά τα κόμματα που υπηρετούν τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των μονοπωλίων.

Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να παλέψουν για Ενιαίο Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας που θα σχεδιάζει και θα παράγει με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, για την κατοχύρωση και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και τη διασφάλιση της εδαφικής της κυριαρχίας. Η πρόταση του ΚΚΕ, σημείωσε, προϋποθέτει ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πείρα από την απαξίωση της ΕΛΒΟ να αξιοποιηθεί μπροστά στις κάλπες (2019-01-22 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη Βουλή για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (2013-07-17 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στη συρρίκνωση (2013-07-12 00:00:00.0)
Καμιά ιδιωτικοποίηση δεν έχει όφελος για το λαό (2012-09-07 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση της εταιρείας (2008-10-25 00:00:00.0)
Ξεπούλημα - συγχώνευση με ξένες βιομηχανίες (1998-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ