Σάββατο 6 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τακτικές «αντιθέσεις» στους αντικαθεστωτικούς

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συνεχίστηκε, για δεύτερη μέρα χτες στην Κωνσταντινούπολη, η σύνοδος των διαφόρων συνιστωσών των Σύρων αντικαθεστωτικών (όσων έχουν ενταχθεί στη λεγόμενη «Εθνική Συριακή Συμμαχία») με σκοπό να εκλέξουν νέο επικεφαλής, μετά την παραίτηση, τον περασμένο Μάρτη, του Μουάζ αλ Κχάτιμπ, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων λόγω της άποψης που διατύπωσε για διάλογο με τη συριακή κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση, χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία. Η σύνοδος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της τουρκικής ηγεσίας και υπό το άγρυπνο βλέμμα των υποστηρικτών των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι πιέζουν ασφυκτικά για να μην καταρρεύσει, όπως η προηγούμενη πριν από περίπου ένα μήνα, εξαιτίας των διαφωνιών των συνιστωσών των Σύρων αντικαθεστωτικών, οι οποίες, όμως, αντανακλούν και τα συγκρουόμενα συμφέροντα και στόχους που προωθούν, αξιοποιώντας διαφορετικές «ομάδες» μεταξύ των αντικαθεστωτικών, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, την ηγεσία διεκδικούν, εκπροσωπώντας τις διαφορετικές πλευρές, πέντε άτομα. Μεταξύ αυτών ο προσωρινός νυν επικεφαλής της Συμμαχίας, Ζορζ Σάμπρα, εκπροσωπώντας ως ένα βαθμό τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», ο Αχμάντ Ασι Τζάρμπα, που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος μη ισλαμιστικών πολιτικών δυνάμεων αλλά φέρεται να εκπροσωπεί ένα μπλοκ που στηρίζει η Σ. Αραβία - και πιθανότατα εμμέσως οι ΗΠΑ -, ο νυν γγ της Συμμαχίας, Μουστάφα αλ Σάμπαγ, που φέρεται να εκπροσωπεί ένα μπλοκ δυνάμεων που προωθεί το Κατάρ. Επίσης διεκδικούν την ηγεσία οι Αχμάντ Τούμεχ αλ Κχάντερ και Λουάι Σάφεμ που εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι».

Παράλληλα, οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις για στενότερο συντονισμό της «Συμμαχίας» με το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που έχει στηθεί εντός Συρίας κυρίως από λιποτάκτες του στρατού, εντείνονται. Σύμφωνα με διαρροές, οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διά της Σ. Αραβίας πιέζουν για ενίσχυση του Συμβουλίου και απομόνωση των ακραίων ισλαμιστικών δυνάμεων που δρουν εντός συριακού εδάφους και απαρτίζονται σε μεγάλο βαθμό από μη Σύρους μισθοφόρους ισλαμιστές.

Κυρίως ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία φέρεται να επιδιώκουν να αναδειχθεί μια τέτοια ηγεσία στη «Συμμαχία», η οποία θα επιταχύνει και θα διευκολύνει κάποιου είδους εξοπλισμό προς τους αντικαθεστωτικούς, με προτεραιότητα όσους πολεμούν στην περιοχή του Χαλεπιού, έτσι ώστε ν' ανακοπεί η σαρωτική αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει ο συριακός στρατός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ