Σάββατο 6 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ
Συμβολισμοί μεν, συμφωνίες δε

TΥΝΙΔΑ.--

Με ομιλία στην τυνησιακή Βουλή, κατά την οποία είχε θέσει ως στόχο να μεταφέρει ένα «ενθαρρυντικό μήνυμα» συνέχισης της «πορείας της Τυνησίας προς τη δημοκρατία», επρόκειτο να ολοκληρωθεί η διήμερη επίσκεψή του στην Τυνησία, η πρώτη Γάλλου Προέδρου από την ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Αλι το Γενάρη του 2011, ο Φρανσουά Ολάντ. Της ομιλίας αυτής, προηγήθηκαν συναντήσεις του Ολάντ με τον πρωθυπουργό Αλί Λαραγιέντ, ο οποίος προέρχεται από το ισλαμικό κόμμα «Ενάχντα», με εκπροσώπους των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων, τουλάχιστον επισήμως, βρέθηκε η διαδικασία στην οποία εντάχθηκε η χώρα μετά την ανατροπή Μπεν Αλι, η οποία προχωρά μετ' εμποδίων καθώς ήδη η διαδικασία εκπόνησης νέου Συντάγματος έχει καθυστερήσει ένα χρόνο. Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το προσκήνιο. Με αφορμή αυτές, ο Πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι, με τον οποίο ο Ολάντ συναντήθηκε την Πέμπτη, εμφανιζόταν βέβαιος ότι δεν υπάρχει περίπτωση επανάληψης στην Τυνησία όσων γίνονται σήμερα στην Αίγυπτο γιατί στην Τυνησία, παρά τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ισλαμιστικές και μη πολιτικές δυνάμεις, συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες, ο διάλογος και η προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου είναι διαρκής.

Σε μια κίνηση βαθιά συμβολική, λόγω και του αποικιοκρατικού παρελθόντος της Γαλλίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της γαλλικής αστικής τάξης να «χτίσει» γέφυρες είχε προγραμματίσει ο Ολάντ να επισκεφτεί την οικογένεια του Φαρχάτ Χασίντ, συνδικαλιστή που είχε δολοφονηθεί το 1952, σε ηλίκια 38χρονών, από τους Γάλλους.

Εκτός των συμβολισμών και της διπλωματίας, πάντως, η επίσκεψη Ολάντ στην Τυνησία είχε και απτό συμφέρον. Τον Ολάντ συνόδευσαν στην Τύνιδα 10 υπουργοί και περισσότεροι από 40 διευθύνοντες σύμβουλοι γαλλικών επιχειρήσεων. Εκτός από την επανεπιβεβαίωση της σταθερότητας στη χρηματοδότηση της Τυνησίας με 500 εκατομμύρια ευρώ και το 2014, θα υπογραφούν περίπου 20 συμφωνίες στους τομείς της αναβάθμισης των σιδηροδρομικών μεταφορών στην περιοχή της Τύνιδας, της επαγγελματικής κατάρτισης των νέων κυβερνητικών στελεχών, του περιβάλλοντος, της αγροτικής συνεργασίας, της πρόσβασης στο νερό, της παιδείας. Παράλληλα, επρόκειτο να γίνει συζήτηση για έναρξη διαδικασίας ανταλλαγής του τυνησιακού χρέους (ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ) διά μέσου χρηματοδότησης επενδύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ