Σάββατο 6 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδήλωση προς τιμήν του Διονύση Γεωργάτου

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας
Μια εκδήλωση προς τιμήν του κομμουνιστή Διονύση Γεωργάτου οργανώθηκε, χτες το απόγευμα, στο Κέντρο Ιατρικής Αποκατάστασης «Ανάπλαση» στη Νέα Ιωνία, όπου νοσηλεύεται, με αφορμή την προβολή της πρόσφατης ταινίας του Ελβετού σκηνοθέτη Ολιβιέ Ζισουά «Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας - ποιητικές μνήμες της Μακρονήσου», στο χώρο της κλινικής, όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου.

Στο πρόσωπο του Δ. Γεωργάτου τιμήθηκαν όλοι οι πολιτικοί εξόριστοι που έζησαν το κολαστήριο της Μακρονήσου καθώς το αντικείμενο της ταινίας πραγματεύεται τα όσα κτηνώδη μέσα χρησιμοποίησε το αστικό κράτος εκείνη την εποχή σε βάρος των κομμουνιστών και των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στην αρχή της εκδήλωσης, η βοηθός σκηνοθέτη Ελένη Γιώτη ευχαρίστησε θερμά τον Διονύση Γεωργάτο για την αμέριστη συνδρομή του τόσο για το υλικό που αφορά τη Μακρόνησο όσο και για τις γενικότερες πληροφορίες που έδωσε στους δύο σκηνοθέτες για να πραγματοποιηθεί η ταινία. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Ελβετός πρέσβης στη χώρα μας.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Διονύσης Γεωργάτος, ο οποίος σημείωσε πως η συγκεκριμένη ταινία αφορά όλο τον ελληνικό λαό, τους αγώνες του και ιδιαίτερα τους αγώνες των κομμουνιστών, που έδωσαν και τη ζωή τους για τα πανανθρώπινα ιδανικά. Αναφερόμενος στη νέα γενιά της χώρας τόνισε την ανάγκη να μάθει και να διδαχτεί την πλούσια Ιστορία της Ελλάδας, των κομμουνιστών και του λαϊκού κινήματος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας, η οποία καθήλωσε τους παρευρισκόμενους με τις σκηνές, τους διαλόγους, το αρχειακό υλικό και τα αποσπάσματα των ποιημάτων και των ημερολογίων εξορίας που γράφτηκαν στη Μακρόνησο από τον Γιάννη Ρίτσο, τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Μενέλαο Λουντέμη, που αποτέλεσαν ουσιαστικά και το σκελετό της ταινίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με συντροφική εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη στον σ. Διονύση Γεωργάτο (2013-07-12 00:00:00.0)
Η Μακρόνησος με ποίηση αγωνιστών ποιητών (2013-04-17 00:00:00.0)
Βαδίζοντας στις παρακαταθήκες των Μακρονησιωτών (2007-05-10 00:00:00.0)
Χρέος σ' αυτούς που χάθηκαν (2006-04-08 00:00:00.0)
Η Μακρόνησος διδάσκει (2003-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ