Τρίτη 9 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΙΟΥΝΗ
Αφόρητη ακρίβεια σε είδη καθημερινής ανάγκης

Η εικόνα που εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες, με το γενικό επίπεδο των τιμών να κινείται σε οριακά αρνητικά επίπεδα, αλλά τις τιμές στα είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης και στέγασης, όπου η λαϊκή οικογένεια καταναλώνει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του άγρια λεηλατημένου από τις βάρβαρες πολιτικές των τελευταίων τριών χρόνων, διαθέσιμου εισοδήματός της, εμφανίζεται και στον πληθωρισμό του Ιούνη.

Το γενικό επίπεδο τιμών σε ετήσια βάση (Ιούνης '13 προς Ιούνη '12) παρουσίασε μείωση 0,4%, ωστόσο την ίδια περίοδο οι τιμές αυξήθηκαν σε: νωπές πατάτες 32,6%(!), πετρέλαιο θέρμανσης κατά 25,1% (λόγω της κατάργησης της έκπτωσης του ειδικού φόρου), ηλεκτρικό ρεύμα 12,3%, νωπά λαχανικά 6,4%, καπνός 5,9%, νωπά φρούτα 3,8%, νωπά ψάρια 2,4%, κρέατα γενικά 1%, γαλακτοκομικά και αυγά 0,7%, βενζίνη 0,4%.

Διαπιστώνουμε, δηλαδή, ότι το γενικό επίπεδο του πληθωρισμού δεν αντιστοιχεί και δεν καλύπτει τα κύματα της ακρίβειας με τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή οι νοικοκυρές των λαϊκών τάξεων, όταν επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν είδη διατροφής. Στην προκειμένη περίπτωση, οι τιμές παραμένουν υψηλές και αυτό είναι από τις πιο απεχθείς πλευρές των προγραμμάτων λιτότητας, με τις βιομηχανίες τροφίμων και το εμπορικό κύκλωμα να επιδίδονται σε μια απροκάλυπτη κερδοσκοπική πρακτική. Είναι, δηλαδή, σαν να λένε κατάμουτρα στους εξαθλιωμένους καταναλωτές, ότι όσο και αν οι ίδιοι αυξάνουν τις τιμές, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν.

Το άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τον πληθωρισμό του Ιούνη, είναι, ότι τα τελευταία τρία (3) χρόνια που συμπίπτουν με την εφαρμογή των μνημονίων - έτος βάσης 2009 με δείκτη το 100) ο πληθωρισμός (γενικός δείκτης τιμών) έχει αυξηθεί κατά 9,95%, ενώ την ίδια περίοδο οι μισθοί κατρακύλησαν στα τάρταρα.

Την περίοδο Ιούνης '13 - Ιούνης '12 ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές σε: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά 0,8%, αλκοολούχα ποτά - καπνός 4,7%, ένδυση - υπόδηση 0,1%, στέγαση 6,9%. Αντίθετα, μείωση τιμών εμφάνισαν: Υγεία (-3,3%), εκπαίδευση (-4%), μεταφορές (-1%), επικοινωνίες (-4,3%) κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ