Τρίτη 9 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Μπροστά σε μια σκληρή αναμέτρηση

Απεργούν αύριο 10 Ιούλη

Από προηγούμενη κινητοποίηση στην Κέρκυρα
Από προηγούμενη κινητοποίηση στην Κέρκυρα
Μια σκληρή απεργιακή μάχη, από τις πιο δύσκολες του κλάδου, δίνουν αύριο, Τετάρτη 10 Ιουλίου, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας απέναντι στη λυσσαλέα αντεργατική επίθεση που εξαπολύουν επιχειρηματικοί όμιλοι και μεγαλοξενοδόχοι. Η απεργία που προκηρύχθηκε από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ θα διεξαχθεί σε συνθήκες ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσης που σαρώνει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για να τονωθεί και να ενισχυθεί η επιχειρηματική κερδοφορία.

Διεκδικείται η ανάκληση της κατάργησης του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικούς εργαζόμενους, η καταβολή των δεδουλευμένων, η ακύρωση των ατομικών Συμβάσεων Εργασίας, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Το Σωματείο Ξενοχοϋπαλλήλων καλεί στις 11 το πρωί στο εργοστάσιο Δεσύλλα στη Γαρίτσα.

Από τις περιοδείες του κλαδικού ταξικού σωματείου και του ΠΑΜΕ στα ξενοδοχεία καταγράφεται καθολικά σχεδόν η συμφωνία των εργαζομένων και η αναγκαιότητα συνάμα αγωνιστικής απάντησης, οργάνωσης του αγώνα απέναντι στις συνθήκες - κάτεργο που διαμορφώνονται. Αναδεικνύεται, επίσης, η ανάγκη να «σπάσει» η εργοδοτική τρομοκρατία ως απαρέγκλιτος όρος και βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της απεργίας. Οι εργοδότες απειλούν και εκβιάζουν τους ξενοδοχοϋπάλληλους με απολύσεις αν σηκώσουν κεφάλι. Αξιοποιούν την ανεργία για κακοπληρωμένους μισθούς, μαύρη ανασφάλιστη εργασία.

Το πλέον χαρακτηριστικό της εντατικοποίησης, των μεσαιωνικών συνθηκών και δουλεμπορικών όρων που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι καλούνται να δουλέψουν κυριολεκτικά για μισό κομμάτι ψωμί είναι οι λιποθυμίες καμαριέρων που καταγγέλθηκαν από το σωματείο. Υπάρχουν μέρες που η καμαριέρα θα πρέπει να καθαρίσει μέχρι και 40 δωμάτια, δουλεύοντας σκληρά για 500 και 600 ευρώ, 10 και 12 ώρες. Δεν πάει σπίτι παρά μόνο αν έχει καθαρίσει τα δωμάτια. Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τους σερβιτόρους. Καταγράφονται περιπτώσεις όπου 400 άτομα θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από 2 μόλις σερβιτόρους. Ρεπό προβλέπεται ένα τη βδομάδα και αυτό όταν και όπως βολεύει την εργοδοσία. Την εντατικοποίηση συμπληρώνει η γενικευμένη απλήρωτη δουλειά. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οφείλονται δεδουλευμένα από την περσινή ακόμη σαιζόν.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης στον Τουρισμό, το Σωματείο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, αύριο Τετάρτη 10 Ιούλη, οργανώνει: Στις 10 π.μ., συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια παρέμβαση στην «Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης» και στην «Ενωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών, Καφέ Μπαρ και συναφών επαγγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης. Στις 7.30 μ.μ., συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο Holiday Inn, από όπου θα ξεκινήσει περιοδεία στους χώρους δουλειάς του κλάδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνελεύσεις και περιοδείες για την προετοιμασία της απεργίας (2017-06-30 00:00:00.0)
Ομηροι της εργοδοτικής ασυδοσίας (2005-12-18 00:00:00.0)
Νέο ξενοδοχειακό «γκέτο» (2001-06-24 00:00:00.0)
Μέρες δόξας του εργασιακού μεσαίωνα (1998-08-09 00:00:00.0)
Ρεκόρ... αντεργατικότητας (1997-08-31 00:00:00.0)
Καθεστώς ασυδοσίας (1997-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ