Τρίτη 16 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στη νεότερη ιστορία της

Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια τα τελευταία 20 χρόνια, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ξεκίνησαν στη Ρωσία στις περιοχές της Απω Ανατολής, της Σιβηρίας και της Κεντρικής Ρωσίας, το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο (13/7) μετά από αιφνιδιαστική εντολή του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στα γυμνάσια συμμετέχουν πάνω από 160.000 στρατιώτες, περίπου 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα, 130 αεροσκάφη και 70 πολεμικά πλοία του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού. Πρόκειται για τα τρίτα, κατά σειρά, μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιεί η Ρωσία μέσα στο 2013 (τα προηγούμενα διεξήχθησαν τον Ιανουάριο και το Μάιο, σε άλλες περιοχές της χώρας). Να σημειωθεί πως, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών γυμνάσιων του Μαΐου, ο Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι ο αιφνιδιασμός στις στρατιωτικές ασκήσεις είναι ένας τέλειος τρόπος για να κρατήσεις τις Ενοπλες δυνάμεις σε καλή κατάσταση και δεσμεύθηκε να συνεχίσει παρόμοιες πρακτικές στο μέλλον.

Οπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, «ο κύριος στόχος των ασκήσεων είναι έλεγχος της ετοιμότητας των στρατιωτικών μονάδων για την εκτέλεση της αποστολής τους, καθώς και η αξιολόγηση της ποιότητας της εκπαίδευσής τους και της τεχνικής προετοιμασίας», υποστηρίζοντας πως τα στρατιωτικά γυμνάσια δεν στρέφονται εναντίον συμφερόντων άλλων χωρών.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια, που θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 20/7, δείχνουν ταυτόχρονα την ετοιμότητα της αστικής τάξης της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει, εάν χρειαστεί, και τις ένοπλες δυνάμεις για την προώθηση των συμφερόντων της. Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία χρόνια οι ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας συνεχώς αυξάνονται και προβλέπεται πως σε δύο χρόνια ο ετήσιος προϋπολογισμός για στρατιωτικές δαπάνες θα φτάσει τα 100 δισ. δολάρια.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ