Τετάρτη 17 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΡΙΑ
Η ιμπεριαλιστική επέμβαση καταστρέφει και μνημεία

Το κάστρο των σταυροφόρων Κρακ ντε Σεβαλιέ
Το κάστρο των σταυροφόρων Κρακ ντε Σεβαλιέ
Οι φόβοι για περαιτέρω καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας από την ιμπεριαλιστική επέμβαση, που γίνεται με την αξιοποίηση των λεγόμενων αντικαθεστωτικών και των μισθοφόρων, επιβεβαιώνονται με την κλιμάκωση των συγκρούσεων και των μαχών. Η UNESCO ανακοίνωσε χτες ότι προκλήθηκαν ζημιές στο φρούριο Κρακ των Ιπποτών, ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χωρίς να προσδιορίζει τους υπαίτιους.

Οι δύο οχυρώσεις που συναποτελούν το φρούριο, στο δυτικό τμήμα της χώρας, αποτελούν «εξαιρετικά υποδείγματα της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή, όπως αυτή αναπτύχθηκε κατά τις Σταυροφορίες ανάμεσα στον 11ο και στο 13ο αιώνα», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, σε ανακοίνωσή της.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που διεξήχθη στην Καμπότζη τον Ιούνη, έξι μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία εγγράφηκαν στον κατάλογο των μνημείων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η UNESCO εφιστούσε από τότε την προσοχή σε έξι μνημεία της χώρας, που εντάσσονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των παλαιών πόλεων της Δαμασκού, του Χαλεπιού, της Μπόσρα και του επιβλητικού κάστρου των σταυροφόρων, Κρακ ντε Σεβαλιέ, που τελικά υπέστησαν ζημιές. Επιπλέον συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν ότι παράνομες ανασκαφές απειλούν τάφους στην ιστορική πόλη Παλμύρα, στην έρημο, και στον οικισμό της εποχής του χαλκού στην Εμπλα. Στη χώρα υπάρχουν, επίσης, εκπληκτικά κάστρα σταυροφόρων, ρωμαϊκά ερείπια και Ιστορία που εκτείνεται από τις μεγάλες αυτοκρατορίες της Μέσης Ανατολής έως την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού.

Από τον περασμένο Φλεβάρη η κυβέρνηση της Συρίας έχει μεταφέρει από τα μουσεία της χιλιάδες αρχαίους θησαυρούς για φύλαξη σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης, ώστε να προστατευθούν από τις λεηλασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ