Τετάρτη 17 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ακρωτηριασμός» της αιμοδοσίας στην Πολυκλινική

Είναι ο προάγγελος για την αλλαγή χρήσης ή το οριστικό λουκέτο του νοσοκομείου

Η μέθοδος της σαλαμοποίησης των υπηρεσιών Υγείας για το οριστικό κλείσιμο μονάδων χρησιμοποιείται απ' τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αιμοδοσία της Πολυκλινικής, του μοναδικού νοσοκομείου στο κέντρο της Αθήνας.

Η Πολυκλινική έχει διασυνδεθεί με τον «Ευαγγελισμό» και το Οφθαλμιατρείο. Σε έγγραφό της η Διοίκηση των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων που έστειλε χτες στην Πολυκλινική μιλά «για λειτουργική αναδιοργάνωση της αιμοδοσίας» και παρακαλεί την προϊσταμένη να εγκρίνει «την ανάληψη των υποχρεώσεων του Τμήματος Αιμοδοσίας της Πολυκλινικής από το ενιαίο τμήμα αιμοδοσίας που θα προκύψει από τη μετακίνηση των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό».

«Αυτό δεν είναι απλή μετακίνηση είναι κλείσιμο της αιμοδοσίας και αποτελεί τον προάγγελο για την αλλαγή της χρήσης, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, του νοσοκομείου», επισημαίνει η πρόεδρος του σωματείου των Εργαζομένων στην Πολυκλινική Ελένη Κύργιου. Και εξηγεί: «Η Πολυκλινική δεν θα μπορεί να προμηθευτεί αίμα με τη ίδια ευκολία, όπως μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση, π.χ., των επειγόντων περιστατικών. Ετσι εκπίπτει μια απ' τις βασικές λειτουργίες του νοσοκομείου».

Η Αιμοδοσία της Πολυκλινικής προέρχεται απ' το πρώην 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ που συγχωνεύτηκε με την Πολυκλινική. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο περίπου 5.000 μονάδες αίματος, από 24 συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών. Μ' αυτές καλύπτει κυρίως τις ανάγκες των νοσηλευομένων της και 25-30 εξωτερικών ασθενών με μεσογειακή αναιμία, που τώρα θα στριμωχτούν στη μονάδα του «Ευαγγελισμού». Ταυτόχρονα, τροφοδοτεί με αίμα τις ιδιωτικές κλινικές Βουγιουκλάκειο, Ταξιάρχες, Γενική Κλινική, Αθηνά και Γαληνός.

Παρόμοια επιχείρηση μεταφοράς των εφτά εργαζομένων της αιμοδοσίας στον «Ευαγγελισμό» έγινε στις 18 Μάη 2013. Εκτός απ' τους εργαζόμενους, αντέδρασαν και στελέχη του νοσοκομείου, καθώς η αιμοδοσία στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, πολύ κοντά στην Πολυκλινική, στο οποίο έγιναν, πρόσφατα, εργασίες ανακαίνισης αξίας 100.000 ευρώ. Επίσης, οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς με επιστολές τους ζητούν συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας, γιατί σε αυτήν προσφέρονται «πρόσφατες μονάδες αίματος», ενώ σε άλλες αιμοδοσίες, λόγω φόρτου εργασίας μπορεί να τους προσφερθούν «μονάδες με όριο λήξης».

«Τέτοιες μετακινήσεις ολόκληρων μονάδων, πέρα απ' την ταλαιπωρία των αρρώστων και την επισφάλεια των εργαζομένων, αποτελούν και έμμεση πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας», επισημαίνει η Ελ. Κύργιου. «Εχουμε, το παράδειγμα της μεταφοράς της μονάδας τεχνητού νεφρού απ' το 3ο Θεραπευτήριο του πρώην ΙΚΑ στον «Ευαγγελισμό». Μετά το στοίβαγμα εκεί, ορισμένοι νεφροαπαθείς εξωθήθηκαν να επιλέξουν ιδιωτικές μονάδες για τις αιμοκαθάρσεις».

Σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Διοίκησης των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων με τα σωματεία των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και την Πολυκλινική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ