Τετάρτη 17 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Θέλει κομμάτι από την πίτα της «απασχολησιμότητας»

Με το πρόεδρο του ΟΑΕΔ συναντήθηκε η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ ζητώντας μεγαλύτερη συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας νέων ανέργων

Στη λογική του «σπόνσορα» των προγραμμάτων «απασχολησιμότητας» της ΕΕ και με το... μάτι στραμμένο στα κονδύλια που τα συνοδεύουν, κινείται η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, προβάλλοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη τακτική ως προσπάθεια «προώθησης της απασχόλησης των νέων» και ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων με «βιώσιμες θέσεις» εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποίησε χτες συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου όπου συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να εντείνουν τη συνεργασία τους για την υλοποίηση του προγράμματος «Εγγυήσεις για τη Νεολαία» (Youth Guarantee). Πρόκειται για προγράμματα ελαστικών μορφών απασχόλησης υπό τη μορφή μαθητείας ή προγραμμάτων κατάρτισης σε επιχειρήσεις που απευθύνονται σε νέους ηλικίας 16-24 ετών.

Σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας όπου δίνονται οι βασικές κατευθύνσεις για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος αναφέρεται συγκεκριμένα: «Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο (σ.σ. εννοεί την περίοδο 2014-2020) θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα η προσφορά μιας θέσης μαθητείας ή πρακτικής άσκησης σε όλους τους νέους και τις νέες που αποφοιτούν από τη δευτεροβάθμια, τη μεταδευτεροβάθμια ή την τριτοβάθμια εκπαίδευση εντός ενός τετραμήνου από την αποφοίτησή τους». Στην ίδια εγκύκλιο επίσης αναφέρεται ως «στόχος ύψιστης προτεραιότητας» η προσφορά σε κάθε άνεργο πριν αυτός συμπληρώσει 12 μήνες ανεργίας «τουλάχιστον μίας ευκαιρίας απασχολησιμότητας, είτε με τη μορφή προγράμματος εργασιακής εμπειρίας, είτε με τη μορφή μαθητείας, είτε μέσω της συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης, είτε με όποιο άλλο πρόσφορο μέσο».

Δε μιλάμε καν πλέον για «εργασία» αλλά για «απασχολησιμότητα», μισοανεργία δηλαδή, με εργαζόμενο «λάστιχο» που υποτίθεται θα «καταρτίζεται» αλλά θα παράγει πλήρες εργασιακό έργο και με το κεφάλι «σκυφτό». Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, τα προγράμματα αυτά αφορούν τη χρηματοδότηση του εργοδότη για την απασχόληση εργαζομένων οι οποίοι, όπως δείχνει όλη η πρόσφατη εμπειρία, κάθε άλλο παρά πρακτική κατάρτιση ασκούν, αλλά εργάζονται κανονικά, πολύ περισσότερο των προβλεπόμενων από τα ίδια τα προγράμματα ωρών εργασίας, λαμβάνοντας ωστόσο «φιλοδωρήματα» αντί μισθών.

Επίσης «έγνοια» της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ με πρόσχημα τις μικρές επιχειρήσεις που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί, είναι και η ενίσχυση του δικού της μηχανισμού με «ρευστό», όπως του «ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ», κάτι που φάνηκε και από τη σχετική συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ, αφού όπως ανακοινώθηκε, το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν δυνατότητες συνεργασίας για εφαρμογή του συστήματος μαθητείας ή την πιστοποίηση προσόντων και άλλων τέτοιων δράσεων. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, στόχος είναι «η ουσιαστικότερη συμμετοχή της» κατά την εκπόνηση αυτών των προγραμμάτων, που με απλά λόγια σημαίνει η απόδοση μεγαλύτερου κομματιού από την «πίτα» του κοινοτικού ρευστού που κατευθύνεται σε τέτοιου είδους προγράμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ