Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνο νεκροί στη σύνταξη;
  • Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε χτες τις προτάσεις - «μαστίγιο»
  • Σκυτάλη σήμερα στο Σημίτη για το «καρότο»

Ενα βρώμικο παιχνίδι κυβερνητικής προπαγάνδας, που θα ζήλευε ακόμα και ο Γκαίμπελς, έβαλε μπροστά χτες το βράδυ η κυβέρνηση. Σε κείμενο που στάλθηκε από το υπουργείο Εργασίας στο «Ριζοσπάστη», ενώ η εφημερίδα ήταν ήδη στο τυπογραφείο (αυτό ισχύει μάλλον για το σύνολο του πρωινού Τύπου) παρουσιάζονται συνοπτικά οι προτάσεις του βρετανικού οίκου, αλλά και οι αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Εργασίας. Με δεδομένη τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ είναι φανερό ότι η «ενημέρωση» αυτή εντάσσεται στα πλαίσια ενός απάνθρωπου προπαγανδιστικού πολέμου του «κρύου» και του «καυτού» των επιτελών του Μαξίμου σε βάρος της κοινής γνώμης. Ετσι ανεξάρτητα από το πόσο «μαλακός» θα εμφανιστεί σήμερα ο πρωθυπουργός, από το πόσο θα θελήσει να καλλιεργήσει το «κοινωνικό πρόσωπο» του ΠΑΣΟΚ και να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, η ουσία των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας χτυπούν τον πυρήνα της κοινωνικής ασφάλισης, κατεδαφίζουν τις σημαντικότερες κατακτήσεις των εργαζομένων.

Στο κείμενό του το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται ότι δεν αλλάζουν:

α) «Τα γενικά όρια ηλικίας». Αυτά όμως τα έχει ήδη ανεβάσει στα 65 η ΝΔ από το 1992 με το νόμο Σιούφα.

β) «Οι εισφορές». Είναι ήδη υψηλότατες.


γ) «Η κρατική χρηματοδότηση». Είναι ήδη πενιχρότατη, αλλά και αυτή που προβλέπεται δεν καταβάλλεται στα ασφαλιστικά ταμεία.

δ) «Ο δημόσιος χαρακτήρας και η λογική του ασφαλιστικού συστήματος». Αυτή η δήλωση είναι άκρως υποκριτική, αφού στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ρητά ότι αλλάζει όλη η δομή του συστήματος.

ε) «Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τα κατώτατα όρια σύνταξης». Εδώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να κατανοεί πως και ο κοινωνικός δαρβινισμός έχει τα όριά του.

Η ανατροπή

Παραθέτουμε αυτούσιο το κυβερνητικό κείμενο:

«Τι αλλάζει:

α) Η πρόταση στηρίζεται στην παραδοχή ότι τα ισχύοντα χαμηλότερα όρια ηλικίας πρέπει μετά από μια μεταβατική περίοδο, που ξεπερνά τα 5 χρόνια, να ισχύσουν και για τους ασφαλισμένους που σήμερα δεν υπάγονται σε αυτά, με τις επιβεβλημένες εξαιρέσεις.

β) Ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και του ύψους αναπλήρωσης (ενιαίοι κανόνες για νέους και παλαιούς ασφαλισμένους).

γ) Χορήγηση ενισχυμένης κατώτατης σύνταξης για μισθωτούς όπως ισχύει, με κοινωνικά κριτήρια.

δ) Αλλαγές στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος.

Ειδικότερες αλλαγές - προτάσεις:

α. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις εφαρμόζονται:

ι) Σε όλους τους ασφαλιστικούς φορείς.

ιι) Σε όλους τους ασφαλισμένους χωρίς διάκριση μεταξύ ασφαλισμένων μέχρι 31-12-92 και από 1-1-1993.

ιιι) Χωρίς διάκριση φύλου, σε άνδρες και γυναίκες.

iv) Για την κύρια και επικουρική σύνταξη θα μπορούσε να επιλεγεί ένα εκ των εξής σεναρίων:

  • Διατήρηση των κλάδων κύριας και επικουρικής ασφάλισης όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα με ξεχωριστό ύψος αναπλήρωσης στις συντάξεις που χορηγούν και διαφορετικές εισφορές.
  • Ενοποίηση οριζόντια των κλάδων με τη χορήγηση μιας σύνταξης με συνολικό ύψος αναπλήρωσης και εισφορές το άθροισμα των εισφορών κύριας και επικουρικής.
  • Μετατροπή της Επικουρικής Ασφάλισης σε "επαγγελματική ασφάλιση" με συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.
  • Μετατροπή ενός μέρους του διανεμητικού συστήματος των επικουρικών συντάξεων σε κεφαλαιοποιητικό.
β. Σύνταξη γήρατος (Κύρια - Επικουρική)
ι. Ορια ηλικίας

Προτείνεται το 65ο έτος ως ενιαίο όριο ηλικίας κύριας και επικουρικής για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων.

Η θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης (κατώτερη σύνταξη) αποκτάται με 4.500 ημερομίσθια ή 15 χρόνια ασφάλισης.

Παρέχεται το δικαίωμα για χορήγηση μειωμένης σύνταξης (60ο έτος), καθώς και το δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας μετά από 40 χρόνια ασφάλισης ή 12.000 ημερομίσθια.

Για τις ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων (βαρέα και ανθυγιεινά κλπ.) θα εξακολουθήσει να ισχύει η πρόωρη συνταξιοδότηση που προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία, με επανεξέταση όμως του καθεστώτος των αντίστοιχων επαγγελμάτων.

Για τις γυναίκες με παιδιά προτείνεται η θέσπιση "πριμοδότησης" με πλασματικό χρόνο ασφάλισης (2 χρόνια για κάθε παιδί), ανεξάρτητα αν ήταν ασφαλισμένες ή όχι.

Η καθιέρωση των νέων κανόνων απαιτεί την πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου, ώστε τα όρια ηλικίας να προσαυξάνονται κατά 6 μήνες ετησίως από την 1-1-2007.

ιι. Υπολογισμός σύνταξης

Προβλέπεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, ώστε με 35 χρόνια ασφάλισης ή 10.500 ημέρες εργασίας, το ποσοστό αναπλήρωσης να είναι 60% για την κύρια και 20% για την επικουρική σύνταξη.

Ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται επί του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών των καλύτερων δέκα ετών της τελευταίας δεκαπενταετίας αναπροσαρμοσμένων κατά το ποσοστό αύξησης των μισθών.

γ. Ασφαλιστικές εισφορές

Προτείνεται η διατήρηση της τριμερούς χρηματοδότησης για τους μετά την 1-1-1993 ασφαλισμένους, καθώς και οι ακόλουθες ενιαίες εισφορές:

Κύρια ασφάλιση
  • Μισθωτοί (εργαζόμενοι 6,67%, εργοδότες 13,3, Κράτος 10%)
  • Αυτοαπασχολούμενοι (ασφαλισμένος 20%, Κράτος 10%)
Επικουρική Ασφάλιση
  • Μισθωτοί (εργαζόμενοι 3%, εργοδότες 3%)
  • Αυτοαπασχολούμενοι (ασφαλισμένοι 6%)
δ. Κατώτατα όρια σύνταξης

Προτείνεται η διατήρηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ ως έχει και η διατήρησή της ως κοινωνικής παροχής και για τους ανασφάλιστους και άπορους.

Ως κατώτερη σύνταξη για τους μισθωτούς προτείνεται η ισχύουσα για τους μετά την 1-1-1993 ασφαλισμένους. Η επιδότησή της μέχρι του ύψους σημερινού κατωτάτου ορίου να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με το ΕΚΑΣ.

ε. Κοινωνικοί Πόροι

Οι πόροι αυτοί σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα να κατευθυνθούν στη στήριξη ολόκληρου του ασφαλιστικού συστήματος με μακρά μεταβατική περίοδο.

στ. Τράπεζες

Οι λύσεις που προτείνονται είναι οι εξής:

  • Υπαγωγή για κύρια και επικουρική ασφάλιση στο ΙΚΑ, ΙΚΑ -ΤΕΑΜ με τους ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης και δημιουργία πρόσθετων "επαγγελματικών συστημάτων" σε συμφωνία με τους εργοδότες.
  • Δημιουργία ενιαίου ταμείου (κύρια και επικουρική), το οποίο θα λειτουργεί με τους ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης και δυνατότητα πρόσθετης "επαγγελματικής σύνταξης".
ζ. Δομή του συστήματος

Προτείνεται η δημιουργία 8 Ταμείων Κύριας Ασφάλισης (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, Αγρότες, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Επιστήμονες, Δημοσιογράφοι), με κατάργηση των σημερινών Επικουρικών Ταμείων και η υπαγωγή των ασφαλισμένων τους για επικούρηση στους κλάδους επικούρησης των Ταμείων όπου υπάγονται για κύρια ασφάλιση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ