Παρασκευή 19 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
«Αυτοτελές»... και στα πωλητήριά του

Ακόμη μία αρνητική πλευρά της εμπορευματικής λειτουργίας των μουσείων και ειδικά του νέου Μουσείου Ακρόπολης, αναδεικνύεται από τον τρόπο επιλογής των πωλητέων ειδών από τα πωλητήριά του, κυρίως των βιβλίων. Θέμα πολύ σοβαρό και ευαίσθητο, αφού τα βιβλία που πωλούνται από τα μουσεία οφείλουν να είναι αν μη τι άλλο επιστημονικά επαρκή.

Το ΝΜΑ, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως φορέα αποκομμένου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στο όνομα της διοικητικής και οικονομικής «αυτοτέλειας», δεν υπόκειται στη διαδικασία επιλογής των προς πώληση εκδόσεων από τα πωλητήριά του, όπως όλα τα υπόλοιπα κρατικά μουσεία, δηλαδή μέσω γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μετά από προτάσεις των διοικήσεων των μουσείων ή των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Θυμίζουμε ότι το ΚΑΣ είναι το ανώτατο κρατικό όργανο που έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τον έλεγχο της εφαρμογής του αρχαιολογικού νόμου και λειτουργεί στο πλαίσιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Αντίθετα, η επιλογή των βιβλίων που πωλούνται από τα πωλητήρια του ΝΜΑ γίνεται από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από δύο αρχαιολόγους και έναν αρχιτέκτονα, η οποία ορίζεται από το ΔΣ του μουσείου. Τα δε κριτήρια -όπως τα έθεσε το γραφείο Τύπου του ΝΜΑ μετά από σχετική ερώτηση του «Ρ»- είναι «θεματικά και ποιοτικά». Δηλαδή, το βιβλίο πρέπει να αφορά στα μνημεία της Ακρόπολης και γενικότερα της Αττικής -προφανώς, λόγω του χαρακτήρα του μουσείου- και να πληροί τις προϋποθέσεις της αρχαιολογικής επιστήμης.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το τι θα πωλείται από τα πωλητήρια ενός από σημαντικότερα μουσεία της χώρας, που αφορά απευθείας στα μνημεία της αθηναϊκής Ακρόπολης, το ΝΜΑ... είναι «υπόθεση» αποκλειστικά της διοίκησής του! Το αποτέλεσμα είναι, στο λίγο χρόνο της λειτουργίας του, να προκαλούνται «τριβές» με τον εκδοτικό κόσμο, με θύμα, τελικά, τους επισκέπτες του μουσείου, αφού ουσιαστικά το κράτος δεν έχει εγγυηθεί την ποιότητα των πωλητέων βιβλίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το βιβλίο με τίτλο «ΑΘΗΝΑ - Τα Μνημεία με ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ» της «Παπαδήμας Εκδοτική», το οποίο έπαψε να πωλείται από τα πωλητήρια του ΝΜΑ, χωρίς να έχει δοθεί καμία εξήγηση από τη διοίκηση του μουσείου, παρά το γεγονός ότι το εκδοτικό προχώρησε στις -επουσιώδεις πάντως- διορθώσεις της έκδοσης, οι οποίες κάθε άλλο παρά αφορούν στο περιεχόμενό του που είναι επιστημονικά ακριβές.

«Αντί αυτού», σημειώνει ο εκδότης Δημ. Παπαδήμας, πωλείται το παρόμοιο βιβλίο ιταλικής εταιρείας, το οποίο δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ενημέρωση των επισκεπτών». Για του λόγου το αληθές ο εκδότης παραθέτει και σχετική αναφορά με τα λάθη, τις τραγικές απλοποιήσεις και την παλαιότητα των φωτογραφιών της ιταλικής έκδοσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ