Παρασκευή 19 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επικοινωνιακή διαχείριση ενόψει του πέλεκυ της ΚΑΠ

«Πράσινη γεωργία» και «στροφή στην ποιότητα» που εξαγγέλλει η κυβέρνηση μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στους Ελληνες φτωχομεσαίους αγρότες

Με τον «πέλεκυ» της νέας ΚΑΠ περιόδου 2014 - 2015 να... σφυρίζει πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων φτωχομεσαίων αγροτών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιδίδεται σε «ασκήσεις επί χάρτου» για την εφαρμογή των νέων αντιαγροτικών ρυθμίσεων αφ' ενός, αλλά και για την επικοινωνιακή διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων που θα ανακύψουν σύντομα στην εγχώρια πρωτογενή παραγωγή. Ετσι, μετά την προχτεσινή συνεδρίαση της ειδικής Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο για την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ από την 1η Γενάρη 2014, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, προέβη σε δηλώσεις με τις οποίες «βαφτίζει» το νέο γεωργικό μοντέλο που επιβάλλουν οι πολυεθνικές του αγροτοδιατροφικού τομέα, ως «πρότυπο γεωργίας, με γνώμονα την ποιότητα».

Φυσικά, και ο όρος «ποιοτική γεωργία» δεν προέκυψε προσφάτως με τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ, αλλά πρόκειται για βασικό προπαγανδιστικό μέσο των ευρωμονοπωλίων έναντι του σκληρού ανταγωνισμού που διεξάγεται και στον τομέα της παραγωγής τροφίμων και αγροτικών πρώτων υλών, τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τις λεγόμενες «τρίτες χώρες». Προσπαθούν στην ουσία μέσω εφεύρεσης των λεγόμενων «σημάτων ποιότητας», «βιολογικών καλλιεργειών» ή άλλων ανάλογων μέσων που περισσότερο αφορούν την «ετικέτα» των ευρωπαϊκών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων παρά καθ' αυτή την ποιότητά τους, να αντισταθούν στον ανταγωνισμό που ασκείται από τα προϊόντα χαμηλού κόστους παραγωγής που εισρέουν στην ευρωπαϊκή αγορά, στα πλαίσια των συμφωνιών του ΠΟΕ.

Ο Αθ. Τσαυτάρης, «υπόσχεται» για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, ότι θα υιοθετήσει και εισαγάγει τέτοιες πρακτικές στον τομέα της γεωργίας που θα αποτελέσουν πρότυπο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θα διαμορφωθεί ένα πρότυπο γεωργίας, το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει παράδειγμα και να υιοθετηθεί και από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας στη διάρκεια της Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πέραν όμως των όσων λέει η κυβέρνηση, η πραγματικότητα δείχνει ότι η νέα αρχιτεκτονική της ΚΑΠ - που την πλήρη εφαρμογή της θα λάβει από το 2015 - προβλέπει μεγάλες ανακατανομές κονδυλίων από τη συμβατική γεωργία στην «πράσινη» (το λεγόμενο «πρασίνισμα της ΚΑΠ), αλλά και περικοπές στις άμεσες ενισχύσεις, μέσω της κατάργησης των λεγόμενων «ιστορικών δικαιωμάτων» που ισχύουν μέχρι σήμερα. Σοβαρές επιπλοκές θα δημιουργηθούν επίσης και εξαιτίας της αλλαγής ροής των κονδυλίων προς τους αγρότες, εξαιτίας του συστήματος της «εσωτερικής σύγκλισης» - κατάργηση δηλαδή μεγάλων διαφορών στις επιδοτήσεις από περιοχή σε περιοχή της χώρας και από προϊόν σε προϊόν - το οποίο μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική του μορφή για τη χώρα μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πώληση καπνών σε εξευτελιστικές τιμές (2014-05-03 00:00:00.0)
Ενισχύει τους επιχειρηματίες σε γεωργία - κτηνοτροφία (2014-03-25 00:00:00.0)
Νέο «τσεκούρι» ρίχνει η ΕΕ... (2013-04-14 00:00:00.0)
Ο αγώνας για υγιεινά τρόφιμα άμεσα συνδεδεμένος με την πάλη για κοινωνική αλλαγή (2003-06-15 00:00:00.0)
Πλησιάζουν οι μέρες των αποφάσεων... (2003-05-24 00:00:00.0)
Μια καθ' όλα αντιαγροτική προοπτική (2002-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ