Τρίτη 23 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιμένει στη Διεθνή Σύνοδο η Ρωσία

«Ακραίους και ακρότητες» ανακαλύπτει ο Κάμερον μεταξύ των αντικαθεστωτικών

Ενταση και συγκρούσεις στην τουρκο-συριακή μεθόριο μεταξύ Κούρδων και εξτρεμιστών ισλαμιστών

Από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας με με τον Σύρο αναπληρωτή υπουργό Κ. Τζαμίλ
Από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας με με τον Σύρο αναπληρωτή υπουργό Κ. Τζαμίλ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.-

Το ενδεχόμενο χορήγησης ρωσικού δανείου στη συριακή κυβέρνηση συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν, χτες, στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Σύρο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Κάντρι Τζαμίλ. Οπως δήλωσε ο Σύρος αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, εκτός από το ενδεχόμενο δανειοδότησης, συζητήθηκε και η ομαλή ολοκλήρωση των στρατιωτικών συμφωνιών που έχουν οι δύο χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η παράδοση των αντιαεροπορικών συστοιχιών «S300».

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ, εκφράζοντας τα ιδιαίτερα συμφέροντα της ρώσικης αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επανέλαβε ότι θα πρέπει αντικαθεστωτικοί και συριακή ηγεσία να συνεργαστούν γρήγορα για να εκδιώξουν από τη Συρία τους ολοένα περισσότερους εξτρεμιστές και τον αυξανόμενο εξτρεμισμό. Ο Λαβρόφ συμπλήρωσε ότι η Μόσχα συνεχίζει να εργάζεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Διεθνής Σύνοδος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

Στην παρουσία «πολλών ακραίων και ακροτήτων» μεταξύ των αντικαθεστωτικών αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά και τόσο επικριτικά, και ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στο BBC, εμφανίστηκε να έχει αναδιπλωθεί λέγοντας ότι «υπάρχουν πάντα μετριοπαθείς στη συριακή αντιπολίτευση» που «θα πρέπει να βοηθήσουμε», αλλά έκανε ειδική εκτενή αναφορά στον επικίνδυνο αυξανόμενο εξτρεμισμό και κατέληξε ότι «θα πρέπει να βρεθεί το συντομότερο σε διεθνές επίπεδο μια λύση» αποφεύγοντας επιμελώς να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στην προοπτική εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών.

Σκληρές μάχες και ένταση στην τουρκική μεθόριο

Με 300 Κούρδους ομήρους, πολίτες και ενόπλους, αντάλλαξαν οι πολιτοφύλακες της Δημοκρατικής Ενωσης Κουρδιστάν τον τοπικό επικεφαλής της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» τον οποίο συνέλαβαν στην πόλη Ταλ Αμπιάντ, στα τουρκοσυριακά σύνορα. Στην ευρύτερη μεθοριακή περιοχή, από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών πολιτοφυλακών και των μισθοφόρων εξτρεμιστών των ακραίων οργανώσεων «Μέτωπο αλ Νούσρα» και «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» καθώς οι Κούρδοι τους καταγγέλλουν για προσπάθεια επιβολής της σαρία και για απόπειρα ελέγχου διά του αυταρχισμού της περιοχής τους.

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες εκδίωξαν τους ισλαμιστές μισθοφόρους από το Ρας αλ Αϊν και τα τελευταία 24ωρα φέρονται να τους έχουν απομακρύνει και από τις πόλεις Ταλ Αλον, Καρχούκ, Αλί Αγκα και Ταλ Αμπιάντ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να πέρασε σε κουρδικά χέρια ο έλεγχος ορισμένων σημείων - κλειδιών συνολικά της επαρχίας Ράκα. Οι εξελίξεις έχουν ανησυχήσει έντονα την Αγκυρα, η οποία εκτός από την απροκάλυπτη βοήθεια που χορηγεί στους αντικαθεστωτικούς (και τις ακραίες οργανώσεις), δε «βλέπει» με καθόλου καλό μάτι τη δραστηριότητα των Κούρδων πολιτοφυλάκων, τους οποίους συνδέει με το ΡΚΚ. Χτες, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αριντς δήλωνε ότι η Τουρκία «δεν αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, αλλά δε θα ανεχτεί σε καμία περίπτωση τη δημιουργία κουρδικής οντότητας επί συριακού εδάφους στα σύνορά της». Ο Αριντς δεν διευκρίνισε τι εννοεί.

Αιματηρές μάχες

Σφοδρή αντεπίθεση εξαπέλυσε ο συριακός στρατός στην πόλη Αντρα, στα όρια της Δαμασκού, την οποία φέρεται σταδιακά να έθεσε υπό τον έλεγχό του. Σύμφωνα με πηγές τόσο της συριακής ηγεσίας όσο και των αντικαθεστωτικών, κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 75 αντικαθεστωτικοί. Βομβαρδισμοί σημειώνονται στην Αρίχα, στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, όπου φέρονται να σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι. Οι αντικαθεστωτικοί, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι ανακατέλαβαν, τη στρατηγικής σημασίας, πόλη Κχαν αλ Ατάλ, δυτικά του Χαλεπιού, μετά από πολυήμερες συγκρούσεις. Η πόλη συνδέει το Χαλέπι με την επαρχία.

Στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων η «Χεζμπολάχ»

«Τρομοκρατική οργάνωση» αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν το στρατιωτικό σκέλος της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι η απόφασή τους οφείλεται στη δραστηριότητα που η οργάνωση φέρεται να αρχίζει να έχει στην Ευρώπη, αν και κοινό μυστικό είναι ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε στην απόφασή τους η συμμετοχή της οργάνωσης στις συγκρούσεις στη Συρία στο πλευρό του συριακού στρατού. Η οργάνωση σχολίασε ότι η ΕΕ υπέκυψε στις ισραηλινές πιέσεις, ενώ η λιβανική πολιτική σκηνή και η προεδρία εξέφρασε τη δυσφορία της καθώς είχε ζητήσει να μη γίνει η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμώντας ότι θα εντείνει την πολιτική αστάθεια στο Λίβανο. Την ικανοποίησή του έσπευσε να εκφράσει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (πετρελαιομοναρχίες που στηρίζουν τους Σύρους αντικαθεστωτικούς ως επί το πλείστον) και οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ