Παρασκευή 26 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διευρύνεται η δεξαμενή των απολύσεων

Αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα όρθιο είναι η κυβέρνηση, καθώς οι διαθεσιμότητες διαδέχονται τον έναν μετά τον άλλο χώρο. Μετά τις τεράστιες περικοπές σε έκτακτους και συμβασιούχους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που ουσιαστικά σηματοδοτούν την αδυναμία διδασκαλίας στα μισά και πλέον μαθήματα και εργαστήρια, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα απολύσει και προσωπικό από τους διοικητικούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, χτες ο υπουργός Παιδείας - κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» - ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου να βγάλει σε διαθεσιμότητα τους διοικητικούς, κάλεσε τα Ιδρύματα «να αξιολογήσουν τα ίδια τις δομές τους και ιδιαίτερα τις διοικητικές τους δομές, να δουν τις υπεραριθμίες και από κει και πέρα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Αυτή τη στιγμή, στα ιδρύματα της χώρας απασχολούνται, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, περίπου 10.000 διοικητικοί. Ηδη τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, ακόμη και το υπάρχον διοικητικό προσωπικό δεν επαρκεί, ιδιαίτερα μετά από τις χωρίς αντικατάσταση συνταξιοδοτήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που μετράει τουλάχιστον 382 κενές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων.

Η διαθεσιμότητα δεν κάνει «εξαιρέσεις»

Ο εμπαιγμός και η γνωστή μέθοδος του «διαίρει και βασίλευε» αποκαλύπτεται, για άλλη μια φορά, καθώς η κυβέρνηση ισχυριζόταν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι από τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών στις καταργούμενες ειδικότητες τεχνικής εκπαίδευσης θα εξαιρεθούν οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού. Χτες με νέα - αιφνιδιαστική για όσους καλλιεργούσαν ψευδαισθήσεις ότι θα γλιτώσουν από τον οδοστρωτήρα των απολύσεων - τροπολογία που έφερε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή θέτει σε διαθεσιμότητα άλλους 250 εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις διατάξεις της τροπολογίας (αριθμ.190/29/2013) που κατατέθηκε χτες προβλέπεται: «α. Οι εκπαιδευτικοί κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος, οι ειδικότητες των οποίων καταργούνται, τίθενται σε διαθεσιμότητα και δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις περί υποχρεωτικής μετάταξης σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις διοικητικού προσωπικού στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης».

Και η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλει να γκρεμίσει τις αυταπάτες που σκόπιμα καλλιεργούνται, να βάλει φρένο στον ατομισμό που υπαγορεύει πως αν κινηθείς μόνος σου και με πλάγιο τρόπο έχεις ελπίδα. Μοναδική διέξοδος είναι να βαθύνει ο οργανωμένος και συλλογικός αγώνας, ενάντια όχι μόνο στις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών, αλλά συνολικά στην πολιτική που καταργεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, που διαλύει σχολεία, νοσοκομεία, αποδομεί ακόμη και τα στοιχειώδη, στρέφεται ενάντια στη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ