Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Τίποτε θετικό από την πιθανή ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στη συζήτηση για τη διαπραγμάτευση, με στόχο τη «σταθεροποίηση και σύνδεση» της ΠΓΔΜ με την ΕΕ

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της πρότασης της Επιτροπής για την παροχή εντολής από το Συμβούλιο έναρξης διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔ της Μακεδονίας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τόνισε τα εξής:

«Η πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας "σταθεροποίησης και σύνδεσης", δεν προμηνύει τίποτα θετικό για τη χώρα αυτή. Αποβλέπει σε μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική χειραγώγηση της χώρας, στον έλεγχο του φυσικού πλούτου της, στην υπερεκμετάλλευση του εργατικού της δυναμικού και στην παραπέρα χρησιμοποίηση της χώρας ως ορμητήριο των ευρωενωσιατών ιμπεριαλιστών κατά των χωρών και των λαών της περιοχής που αντιστέκονται στη "νέα τάξη". Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόταση επαινείται η συμβολή της ΠΓΔΜ στο έγκλημα που διαπράχτηκε πρόσφατα κατά της Γιουγκοσλαβίας και της επαρχίας της, το Κοσσυφοπέδιο. Πλέκει το εγκώμιο του "σταθεροποιητικού" και "ειρηνευτικού" ρόλου της ΠΓΔΜ, γιατί, μεταξύ άλλων, "αποδέχτηκε τη στάθμευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο έδαφός της". Και φυσικά, με τον τρόπο αυτόν, πάει να διασκεδάσει την αγανάκτηση του λαού της χώρας, που εκδηλώθηκε με ογκώδεις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των εγκληματικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Στην πρόταση αποκλείεται η συνεργασία της ΠΓΔΜ με την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας και αυτό σήμερα, όταν, με όσα έχουν έρθει στη δημοσιότητα, αποκαλύπτεται πόσο ψευδής ήταν η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ πριν και κατά τους βομβαρδισμούς, σχετικά με τη δήθεν εθνοκάθαρση της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, όταν μάλιστα αυτή τη στιγμή, χάρη στην εγκληματική δράση του "UCK", σε συντονισμό με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής, δεν έχουν μείνει στο Κοσσυφοπέδιο, παρά μερικές εκατοντάδες Σέρβων από τις εκατοντάδες χιλιάδες που είχαν παραμείνει ακόμα και μετά τους βομβαρδισμούς. Κατανοούμε, φυσικά, ότι η ΟΔΓ χτυπήθηκε, γιατί δεν έσκυψε το κεφάλι στη "νέα τάξη" και γιατί με τη στάση της έστειλε στους λαούς μήνυμα αντίστασης».

Ο Στρ. Κόρακας σημείωσε, τέλος, ότι «η αναφορά στο όνομα της ΠΓΔΜ και η παρότρυνση εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αγνοεί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ακριβώς για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για άγνοια ή για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων;», διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ