Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μη σταματάτε την «Ιθάκη»

Εντονη διαμαρτυρία για την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης να μην εγκατασταθεί μονάδα του ΚΕΘΕΑ

Την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να αντιτεθεί στην εγκατάσταση της νέας μονάδας του θεραπευτικού προγράμματος «ΙΘΑΚΗ» στην περιοχή Λαδάδικα και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ανάγκες για τη δημιουργία μονάδων πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης αυξάνουν δραματικά, κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, αλλά και πλήθος πολιτικών και κοινωνικών φορέων και ζήτησαν την ανάκλησή της.

Η απόφαση που πάρθηκε στις 5 Απρίλη 2001, μετά από πιέσεις του Σωματείου Ιδιοκτητών Καταστηματαρχών της περιοχής, αντιτίθεται στην εγκατάσταση της μονάδας που θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε συγγενείς κρατουμένων στις φυλακές Διαβατών, που συμμετέχουν στα θεραπευτικά προγράμματα της «ΙΘΑΚΗΣ», αλλά και υπηρεσίες κοινωνικής επανένταξης σε αποφυλακισμένους χρήστες. Στο χώρο που έχει αγοράσει το ΚΕΘΕΑ - πρόκειται για το παλιό ξενοδοχείο «Σέρρες» στα Λαδάδικα - προβλέπεται να στεγαστούν επίσης Κέντρο Συμβουλευτικής Οικογένειας, γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης και βιβλιοθήκη εξειδικευμένη σε θέματα τοξικοεξάρτησης.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του βάζει τροχοπέδη στην ικανοποίηση μιας διαπιστωμένης ανάγκης της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βορείου Ελλάδας, όπου μέχρι σήμερα δεν υφίστανται τέτοιου είδους υπηρεσίες», υπογράμμισαν χτες οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί πανηγυρική εκδήλωση κοινωνικού αποκλεισμού.

«Βρισκόμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει για υπηρεσίες κατά των ναρκωτικών. Οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες και κυρίως αφού υπάρχουν πόλεις χωρίς κανένα πρόγραμμα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Ν. Παρασκευόπουλος.

Συγκλονιστική όμως είναι και η κραυγή αγωνίας που απευθύνουν σε επιστολή τους προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης τα μέλη του Κέντρου Υποστήριξης Κρατουμένων του ΚΕΘΕΑ: «Το Κέντρο Αποφυλακισμένων είναι δρόμος ζωής για τους χρήστες που καθημερινά προσθέτουν νούμερα στον μακάβριο απολογισμό θανάτων από ναρκωτικές ουσίες. Μην το εμποδίζετε να λειτουργήσει!».

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη, η οποία περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι παρόμοιες αντιδράσεις υπάρχουν κάθε φορά που προγραμματίζεται η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου, οι οποίες όμως στη συνέχεια αμβλύνονται, καθώς οι κάτοικοι αναγνωρίζουν την προσφορά αυτών των υπηρεσιών.

Πάντως, οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ υπογράμμισαν ότι από τις συνολικά 55 μονάδες του, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ πρόβλημα για τους περιοίκους και τόνισαν ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι νόμιμη, αφού η «ΙΘΑΚΗ» διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες.

Την επόμενη Τετάρτη το ΚΕΘΕΑ θα οργανώσει ενημερωτική εκδήλωση στο Δικηγορικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης, ώρα 6 μμ.

Τη συμπαράστασή τους στο αίτημα του ΚΕΘΕΑ για ανάκληση της απόφασης δήλωσαν στη χτεσινή συνέντευξη ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Ναρκωτικά Μ. Σκουλάκης, βουλευτές των κομμάτων, εκπρόσωποι θεραπευτικών κοινοτήτων και κοινωνικών φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ