Τρίτη 30 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΝΑ
Ερωτηματικά για τη μεταφορά του ιστορικού αρχείου

Μεταφορά που μοιάζει περισσότερο με πλιάτσικο, είναι από χτες το μεσημέρι σε εξέλιξη σε βάρος του ιστορικού αρχείου της Αίγινας, προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων. Πολύτιμα έγγραφα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η ιστορία των Φυλακών της Αίγινας, του κολαστηρίου για εκατοντάδες αγωνιστές του ΔΣΕ και κομμουνιστές, γκραβούρες, πίνακες, έπιπλα - αντίκες, συνολικά ένα υλικό ανεκτίμητης αξίας, τσουβαλιάζεται μέσα σε κούτες, χωρίς καμία καταγραφή, χωρίς πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής, για να μεταφερθεί από το κτίριο του Κυβερνείου, όπου στεγάζεται, στο υπόγειο του Δημοτικού σχολείου Βαθέων!

Το αρχείο της Αίγινας ανήκει στο Γενικό Αρχείο του Κράτους, το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας. Η μεταφορά αποφασίστηκε να γίνει προκειμένου να επισκευαστεί το κτίριο. Η επισκευή θα γίνει με χορηγία της ΔΕΗ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, η οποία δόθηκε το 2010. Χτες το πρωί εμφανίστηκε ξαφνικά υπάλληλος του υπουργείου να ξεκινήσει τη μεταφορά, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή του αρχείου, χωρίς να έχουν ληφθεί τα στοιχειώδη μέτρα για την ασφαλή μεταφορά του, τη φύλαξή του. Ο χώρος που έχει αποφασιστεί από τη δημοτική αρχή (εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ) να μεταφερθεί, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του αρχείου και όπως εκτιμάται ούτε όλο αυτό το υλικό μπορεί να στριμωχτεί στο υπόγειο, που σημαίνει ότι τμήματά του θα μεταφερθούν προς... άγνωστη κατεύθυνση.

Η εμφάνιση της υπαλλήλου του υπουργείου σήμανε συναγερμό για τους Αιγινίτες, ενώ αγωνιστικό κάλεσμα απηύθυναν δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το Κυβερνείο τέθηκε υπό την πολιορκία κατοίκων του νησιού, από τους οποίους τοποθετήθηκε και λουκέτο στην πύλη, προκειμένου να εμποδιστεί η μεταφορά με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, στις 2 το μεσημέρι η υπάλληλος του υπουργείου και το «συνεργείο» της, αφού πήρε κλειδαρά και άνοιξε το λουκέτο, ξεκίνησε το «αμπαλάρισμα».

Σε έγγραφο που απέστειλε στον υπουργό Παιδείας επιτροπή των κατοίκων του νησιού την οποία υπογράφει και ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Στ. Κοττάκης απαιτούν να γίνει πλήρης, λεπτομερής καταγραφή του αρχείου, «να γίνει πλήρες πρωτόκολλο παραλαβής - παράδοσης του υλικού στην αρμόδια υπηρεσία», «να υπάρξει ρητή δέσμευση ότι το υλικό που θα μεταφερθεί θα μεταφερθεί όλο στον επιλεγέντα χώρο» του Δημοτικού σχολείου «και θα διασφαλιστεί απόλυτα η διαφύλαξή του» και προειδοποιούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ