Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το αμερικάνικο όνειρο

«Μια σημαντική αλλαγή διαπιστώνεται στις ΗΠΑ, παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ομπάμα, που για τους πολλούς μεταφράζεται στην απώλεια του αμερικανικού ονείρου, στην πεποίθηση ότι στη χώρα των μεγάλων ευκαιριών η σκληρή δουλειά σημαίνει και μια καλύτερη ζωή. Οπως εξήγησε ο Ομπάμα, "γνωρίζαμε ότι κινητήριος δύναμη της ανάπτυξής μας ήταν μια μεσαία τάξη, που ολοένα και διευρυνόταν. Είτε ήσουν ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης, είτε σφουγγάριζες το πάτωμά της, είτε έκανες μια οποιαδήποτε άλλη δουλειά -ενδιάμεσα-, αυτή η χώρα σού προσέφερε μια βασική ευκαιρία... την αίσθηση ότι η σκληρή δουλειά σου θα ανταμειβόταν με δίκαιες απολαβές, την ευκαιρία να αποκτήσεις ένα σπίτι, να αποταμιεύσεις για τα γεράματά σου... και πάνω απ' όλα, να δεις τα παιδιά σου να ζουν ακόμη καλύτερα από σένα... Με το χρόνο όμως, αυτή η κινητήριος δύναμη άρχισε να αποδυναμώνεται"...».

Μύθος ήτανε και πάει...

«Στις ΗΠΑ σήμερα υπάρχει πράγματι μεγαλύτερη ανισότητα, τόσο στους μισθούς όσο και στις ευκαιρίες. Υποθέτουμε ότι αυτό είναι εκ φύσεως αρνητικό. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες σχετικά με το "θάνατο του αμερικανικού ονείρου", και η πτώχευση του Δήμου του Ντιτρόιτ θεωρήθηκε απόδειξη της νέας αυτής πραγματικότητας (...) Η στασιμότητα του εισοδήματος δεκάδων εκατομμυρίων αμερικανικών νοικοκυριών τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε επώδυνη και ίσως και καταστροφική για πάρα πολλούς (...) η αλήθεια είναι όμως ότι η "ασφάλεια" της μεσαίας τάξης ήταν ένας μύθος, που στηρίχθηκε στην αλματώδη πρόοδο της χώρας για ένα μικρό διάστημα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν τότε που η μισή από την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή αντιστοιχούσε στις ΗΠΑ και που η χώρα πετύχαινε σημαντικά υψηλότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς και εξασφάλιζε περισσότερο πλούτο συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη».

Επώδυνη η μετάβαση

«Υπενθυμίζεται ότι πριν από το μεγάλο κραχ του '29 και πριν από τον Β' Παγκόσμιο, δηλαδή τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα, ο μύθος ότι κάθε νέα γενιά θα ζούσε καλύτερα από την προηγούμενη, δεν υπήρχε (...) το αμερικανικό όνειρο πέρασε από την υπόσχεση ότι θα μπορούσες να έχεις μια καλύτερη ζωή, στην υπόσχεση ότι το να είσαι Αμερικανός σήμαινε ότι θα είχες και έπρεπε να έχεις μια ολοένα και καλύτερη ζωή. Ετσι, πολλοί σήμερα νιώθουν... προδομένοι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, τα μοντέλα και οι πεποιθήσεις του παρελθόντος έχουν απλώς ξεπεραστεί. Ασφαλώς η μετάβαση σε νέα μοντέλα είναι επώδυνη (...) ας μην κλαίμε για το τέλος του αμερικανικού ονείρου. Φτάσαμε απλώς στο τέλος της βεβαιότητάς του και αυτό είναι καλό!» (από άρθρο του «Reuters»/ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ