Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Απορρίπτεται το ενδεχόμενο Συνόδου Κορυφής από το Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Απορρίπτει το ενδεχόμενο να προσέλθει σε Σύνοδο Κορυφής με την Ιαπωνία η Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχου στην εφημερίδα «China Daily». Με αφορμή την επίσκεψη του Ιάπωνα υφυπουργού Ακιτάκα Σαΐκι στην Κίνα, που ολοκληρώθηκε χτες, το Πεκίνο εμφανίζεται, μέσω και των επίσημων ΜΜΕ, να κατηγορεί το Τόκιο και συγκεκριμένα τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, ο οποίος κάλεσε την Κίνα σε συνομιλίες για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, που οξύνθηκε ιδιαίτερα με αιχμή τα διαφιλονικούμενα νησιά Ντιαόγου (κινεζικά) ή Σενκάκου (ιαπωνικά) στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, για «υποκρισία», προκειμένου να κερδίσει τις διεθνείς εντυπώσεις.

Η Κίνα απαντά στο Τόκιο ότι το Πεκίνο είναι πάντα ανοιχτό σε συνομιλίες, ωστόσο το πρόβλημα εντοπίζεται στη στάση της Ιαπωνίας και συγκεκριμένα στην «απροθυμία» της να αντιμετωπίσει τα «σοβαρά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, αποφεύγοντας τις σοβαρές συνομιλίες και διαβουλεύσεις με την Κίνα». Επίσης, τα κινεζικά ΜΜΕ κατηγορούν την Ιαπωνία ότι υποθάλπει και τις διαφορές άλλων χωρών, όπως π.χ. των Φιλιππίνων με την Κίνα, ενώ συνεχίζει να προβάλλει διεκδικήσεις στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το Πεκίνο τα νησιά Ντιαόγου ανήκουν και ιστορικά στην εδαφική επικράτεια της Κίνας, κλείνοντας επί της ουσίας την πόρτα των συνομιλιών που υποτίθεται ότι ζητούν.

Σε σύντομη ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση του Ιάπωνα υφυπουργού με τον Κινέζο ομόλογό του, Λιου Ζενμίν, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ