Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κεκλεισμένων των θυρών οι πρώτες ισραηλινο-παλαιστινιακές επαφές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο Λευκό Οίκο υποδέχτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα τις αντιπροσωπείες Ισραηλινών και Παλαιστινίων που βρίσκονται στις ΗΠΑ για έναν πρώτο γύρο επαφών, ο οποίος η αμερικανική ηγεσία επιδιώκει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας διαδικασίας διαλόγου που θα καταλήξει σε τελική συμφωνία, ακόμη και αν αυτή δεν είναι παρά μόνο για τα «μάτια του κόσμου». Οι αντιπροσωπείες, υπό την Ισραηλινή υπουργό Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι και τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, συναντήθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ για ένα σύντομο γεύμα εργασίας (ιφτάρ, όπως λέγεται το γεύμα με το οποίο ολοκληρώνεται η ημέρα νηστείας στο πλαίσιο του Ραμαζανιού) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο παρέθεσε ο Τζον Κέρι.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσει ξεχωριστά τις δύο αντιπροσωπείες και επρόκειτο ν' ακολουθήσουν και χτες νέες συναντήσεις κυρίως τριμερείς. Παρόλα αυτά, όπως έγινε γνωστό, πριν τη μετάβαση των αντιπροσωπειών στο Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε και μια πρώτη διμερής συνάντηση Ισραηλινών - Παλαιστινίων. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο πρώτος γύρος επαφών. Οπως όμως ανακοινώθηκε, ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί, εντός των επομένων δύο εβδομάδων, σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη με τη συμμετοχή του νέου ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, έμπειρου διπλωμάτη και πρώην πρέσβη στο Ισραήλ, Μάρτιν Ιντικ.

Ολες οι συναντήσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν ακολουθούν δηλώσεις. Ο Κέρι, ανοίγοντας τις συνομιλίες, οι οποίες όπως έγινε γνωστό στόχος είναι να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν με την επίτευξη συμφωνίας τον ερχόμενο Μάη, μίλησε για «εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία» που προϋποθέτει για να παρουσιάσει πρόοδο «λογικούς συμβιβασμούς και δύσκολες αποφάσεις» εκατέρωθεν. Είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο πλαίσιο των όποιων διαπραγματεύσεων ακολουθήσουν καθώς η παλαιστινιακή πλευρά διαρρέει ότι είναι αδύνατο να εγκαταλείψει τη θέση της για αναγκαιότητα «παγώματος» του εποικισμού και για αποδοχή ως βάση συζήτησης των ορίων του 1967.

Οπως εκτιμούσαν αναλυτές, εκτός από τις τεράστιες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, η κάθε μία, ακόμη και αν καταστεί εφικτό να υπερκεραστούν αυτές, θα πρέπει να βρει τρόπο να ξεπεράσει τις σοβαρές αντιρρήσεις που υπάρχουν εντός παλαιστινιακής και ισραηλινής πολιτικής σκηνής. Οπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν αναλυτές, για την επίτευξη μιας κάποιας συμφωνίας φαίνεται να «καίγονται» μόνο οι ΗΠΑ που επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν ως μοχλό περαιτέρω προώθησης των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων για την περιοχή.

  • Χτες, μία ρουκέτα από τη Γάζα έπληξε το νότιο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη αρχικώς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ