Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αύξηση των θυμάτων αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα σημαντική αύξηση της τάξης του 23%, παρουσιάζει ο αριθμός των θυμάτων αμάχων στο Αφγανιστάν, λόγω των συγκρούσεων του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε χτες και αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι θάνατοι αμάχων αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012 και οι τραυματισμοί κατά 28%. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «όλο και περισσότερες γυναίκες και παιδιά» σκοτώνονται στις συγκρούσεις, υποστηρίζοντας ότι η βασική αιτία θανάτου είναι οι βόμβες των Ταλιμπάν και δεύτερη οι «αυξημένες χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων και αντικυβερνητικών στοιχείων».

Η έκθεση του ΟΗΕ επιχειρεί να αθωώσει πλήρως τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις για τη σφαγή που συνεχίζεται για 12ο χρόνο στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι για το 74% των θανάτων αμάχων ευθύνονται οι αντάρτες, για το 9% οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και για το 12% «οι χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών στοιχείων».

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έφτασε χτες στο Αφγανιστάν, όπου αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της χώρας, στρατηγό Ασφακ Καγιάνι. Στο επίκεντρο των επαφών του Τζ. Κέρι αναμένεται να είναι η ενίσχυση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των Ταλιμπάν με αιχμή τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς και το θέμα των αμερικανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στο Πακιστάν, που προκαλούν «αντιδράσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ