Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ενημέρωση για ΕΚΟΦΙΝ και δημοσιονομικά

Η κυβέρνηση καλείται τώρα να πληρώσει και τις συνέπειες από την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την ΕΕ

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2001 και η άτυπη σύνοδος του ΕΚΟΦΙΝ στο Μάλμοε της Σουηδίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν χτες στο μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τους υπουργό και υφυπουργό Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Γ. Δρυ. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, αργά χτες το βράδυ, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης. Ο Γ. Παπαντωνίου απέφυγε το σκόπελο του οικογενειακού επιδόματος φυγομαχώντας, καθώς σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι θα υπάρχουν ανακοινώσεις στο μέλλον... Η κυβέρνηση πάντως, είχε φροντίσει νωρίτερα - με δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ - να εκφράσει την απροθυμία της για την εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (βλέπε παραπάνω). Ο Γ. Παπαντωνίου, υποστήριξε επίσης ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2001 εκτελείται κανονικά, ενώ αναφερόμενος στο Γ' ΚΠΣ δήλωσε πως έχουν εγκριθεί τα 22 από τα 24 επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα.

Πάντως οι πληροφορίες από τα οικονομικά υπουργεία, δεν είναι τόσο αισιόδοξες όσο και οι δηλώσεις του πάντα... αισιόξοξου Γ. Παπαντωνίου. Η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, από την αρχή ακόμα αντιμετωπίζει διάφορα προσκόμματα, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών. Ετσι αρκετά μειωμένες, ως προς τις αρχικές εκτιμήσεις, θα είναι οι εισπράξεις από χρηματιστηριακά έσοδα. Μειωμένα έσοδα προβλέπεται να εισπραχθούν και από τη φορολογία των επιχειρήσεων καθώς τα κέρδη τους θα κινηθούν σε χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Προβληματισμός επίσης υπάρχει και για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ο οποίος, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, προβλέπεται να κινηθεί σαφώς κάτω από 5% με τάσσεις να προσεγγίζουν το 4%. Αυτό όμως συνεπάγεται και αντίστοιχες μειώσεις εσόδων που αντιστοιχούν σε φόρους από εισοδήματα και την κατανάλωση, περισσότερα από 100 δισ. δραχμές. Τέλος, λόγω της κακής κατάστασης του Χρηματιστηρίου και του δυσμενούς διεθνούς οικονομικού κλίματος, μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις αναβάλλονται και δημιουργούνται έτσι αμφιβολίες για τα σχετικά έσοδα που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Αλλά και στις δαπάνες υπάρχουν προβλήματα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών κατακλύζεται από αιτήματα άλλων υπουργείων, που του ζητούν αυξημένες πιστώσεις, πέραν αυτών που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Αντιμέτωποι με την οικονομική επιβράδυνση

Οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ρίχνουν τη σκιά τους και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δημιουργώντας ανάλογες ανησυχίες. Οι επιπτώσεις αυτές γίνονται αισθητές και στην Ελλάδα, καθώς οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί αναθεωρούν προς τα κάτω το ρυθμό ανάπτυξης (προβλέπουν γύρω στο 4% την αύξηση του ΑΕΠ) και προς τα πάνω το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού (βλέπουν ότι θα κινηθεί στα όρια του 3%). Το πλέγμα των διεθνών αυτών εξελίξεων πρόκειται να συζητηθεί στο άτυπο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ της ΕΕ στο Μάλμοε της Σουηδίας, το προσεχές Σαββατοκύριακο, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.

Η υφεσιακή κατάσταση σε άλλα σημεία του πλανήτη, προβληματίζουν έντονα και την ΕΕ, κάτι που προκύπτει με τη σχετική χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η οποία αναφέρεται στην ατζέντα των συζητήσεων. Ετσι επισημαίνεται ότι «οι προοπτικές στην οικονομία της ΕΕ είναι στενά συνδεδεμένες με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και επηρεάζεται από το μέγεθος και τη διάρκεια της οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ, από την εύθραυστη οικονομική κατάσταση στην Ιαπωνία και τις πιθανές επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές». Ενώ για την περιγραφή της κατάστασης στις ΗΠΑ μιλούν για οικονομική επιβράδυνση, για την Ιαπωνία γίνεται λόγος ακόμα και για «κρίση» με πιθανές απότομες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες...

Αλλα θέματα που θα συζητηθούν στο άτυπο συμβούλιο είναι η μελλοντική φορολογική πολιτική της ΕΕ, με ειδική αναφορά στη φορολογία των ενεργειακών προϊόντων και του καπνού, και η προοπτική ένταξης νέων χωρών στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ